Kratom: legální droga, která hrozí našim dětem

Publikuje: Nikola Macáková — 15. 05. 2024
Zdroj: Nikola Macáková - redakční text
Úvodní stránka » Kratom: legální droga, která hrozí našim dětem

Rostlina s povzbuzujícími účinky, nebo návyková droga? Kratom v Česku zůstává legální, ale rizika spojená s jeho užíváním rostou, zejména mezi mladistvými.

Kratom, známý svými stimulačními a sedativními účinky, se stává čím dál populárnějším nejen mezi dospělými, ale také mezi žáky a studenty. Tento tropický strom původem z jihovýchodní Asie, vědecky známý jako Mitragyna speciosa, nabízí směsici účinků, které mohou být jak povzbuzující, tak uklidňující. „Kratom je tropický krátce opadavý a za určitých podmínek i stále zelený strom z čeledi Mitragyna speciosa. Nejčastěji se vyskytuje v jihovýchodní Asii, odkud také pochází. Kratom je v současnosti hojně využíván pro své stimulační účinky, což může navodit zvýšení energie a povznesení nálady, ale zároveň může mít i sedativní účinky, což znamená, že může působit buď jako analgetikum, nebo jako relaxační prostředek,“ píše k tématu medicínský portál Symptomy.cz.

Přestože kratom nabízí přírodní alternativu k tradičním lékům na bolest a zlepšení nálady, je jeho užívání spojeno s řadou rizik. „Kratom má narkotické vlastnosti, které kombinují psychostimulační účinky a účinky podobné opiátům. Navozuje analgezii a mírnou euforii s rizikem respirační deprese nebo nepříznivých účinků na centrální nervový systém jako tradiční opiáty. V malé dávce má kratom stimulující účinky, které jsou podobné účinkům kokainu nebo pervitinu. Uživatel zpravidla pociťuje zvýšený nárůst energie a euforie, vysvětlujePolicie.cz.

Kratom je dostupný v několika variantách, z nichž každá má své specifické účinky. Červený kratom je známý pro své analgetické a relaxační účinky, zatímco zelený kratom kombinuje stimulační a relaxační účinky, což je ideální pro zvýšení bdělosti a koncentrace. Bílý kratom poskytuje energetický impuls a podporuje aktivitu, zatímco zlatý kratom nabízí vyvážené účinky kombinující mírnou stimulaci s uklidňujícím efektem. Kratom z Bornea je známý svou jedinečnou kombinací alkaloidů, které poskytují vyvážené pozitivní účinky.

„Historicky byl kratom používán v tradiční medicíně k léčbě bolesti, zvýšení energie, chuti k jídlu a sexuální touhy. Dnes se konzumuje žvýkáním či louhováním sušených listů, nebo se užívá jako prášek s vodou, čajem nebo slazeným nápojem. Je dostupný i v tabletách a jako tekutý extrakt,“ vysvětluje dále medicínský portál Symptomy.cz.

Přestože je kratom v České republice legální a volně prodejný, jeho narkotické účinky a potenciál závislosti ho řadí mezi tzv. tvrdé drogy. „Kratom v současnosti představuje velké riziko zejména pro žáky základních škol a studenty středních škol, kteří vyhledávají jeho narkotické účinky. Vyjma výše popsaných rizik může kratom představovat startovací látku k další drogové kariéře. Základem prevence před užíváním „legálních drog“ je znalost jejich účinků,“ upřesňuje Policie.cz, jenž dodává, že chemická látka Kratom může způsobit řadu vedlejších účinků. Při užití malé dávky může dojít ke zrychlenému bušení srdce, svědění kůže, nevolnosti a ztrátě chuti k jídlu. Dlouhodobé užívání může vést k úbytku na váze, chronické únavě, depresi a psychóze. Užívání vysokých dávek kratomu je spojeno s rizikem respirační deprese a dalších negativních účinků na centrální nervový systém. Kombinace kratomu s jinými psychoaktivními látkami, například s marihuanou, může vést k přetížení organismu a v extrémních případech i k úmrtí.

Vysoké riziko představuje dostupnost kratomu bez věkového omezení. „Mladiství a nezletilí mohou kratom zcela legálně zakoupit ve veřejně přístupných automatech nebo objednat na internetu. Tento paradox právní úpravy v České republice umožňuje širokou dostupnost této látky, která je v jiných zemích, jako je Polsko nebo Slovensko, zakázána,“ dodává závěrem kpt. JUDr. Milan Kocík, vrchní komisař z Policie.cz.

Kratom versus konopí

Kratom a klasické konopí (marihuana) mají, dle zveřejněných informací webu magazin-konopi.cz několik společných rysů, přestože pocházejí z různých rostlin a mají odlišné chemické složení. Zde jsou některé společné aspekty:

Chemický výtažek – Kratom. Zdroj: mabrouksamira25 ze služby freepik

  1. Přírodní původ: obě látky pocházejí z rostlin. Kratom pochází ze stromu Mitragyna speciosa, zatímco marihuana pochází z rostliny Cannabis sativa nebo Cannabis indica.
  2. Psychoaktivní účinky: obě látky mají psychoaktivní účinky. Kratom obsahuje alkaloidy, jako je mitragynin a 7-hydroxymitragynin, které působí na opioidní receptory v mozku. Marihuana obsahuje delta-9-tetrahydrokanabinol (THC), který působí na kanabinoidní receptory.
  3. Léčebné využití: kratom i marihuana se používají pro léčebné účely. Kratom je využíván pro své analgetické a stimulační účinky, často jako alternativa k opioidy. Marihuana se používá k léčbě bolesti, nevolnosti, svalových křečí a dalších zdravotních problémů.
  4. Rekreační užívání: obě látky jsou také užívány rekreačně pro své účinky na náladu a vědomí. Kratom může vyvolat euforii a zvýšení energie, zatímco marihuana může způsobit euforii, relaxaci a změny vnímání.
  5. Riziko závislosti: u obou látek existuje riziko vzniku závislosti. Pravidelné užívání kratomu může vést k fyzické a psychické závislosti, podobně jako užívání marihuany může vést k závislosti na THC.
  6. Právní status: právní postavení obou látek se liší v závislosti na zemi. Kratom je v některých zemích legální a v jiných zakázán. Podobně je marihuana legální pro rekreační nebo léčebné účely v některých státech a přísně regulována nebo zakázána v jiných.
  7. Vedlejší účinky: užívání obou látek může mít vedlejší účinky. Kratom může způsobit nevolnost, zvracení, ztrátu chuti k jídlu, svědění, a při vyšších dávkách respirační depresi. Marihuana může způsobit suchost v ústech, zvýšenou chuť k jídlu, krátkodobé ztráty paměti, zvýšenou srdeční frekvenci a při dlouhodobém užívání také psychické problémy.
  8. Možné léčebné přínosy a rizika: obě látky jsou studovány pro jejich potenciální léčebné přínosy i rizika. Výzkum se zabývá jejich účinky na bolest, úzkost, depresí, a další zdravotní stavy.
DŘÍVE JSME PSALI:

Hexahydrokanabinol: tajemná látka v konopí a její nebezpečí

Nikola Macáková — 30. 01. 2024
HHC, nový kanabinoid na trhu, skrývá neznámá rizika. Co o něm víme? Desítky mladistvých skončili s intoxikací na Jednotkách intenzivní péče.

Přestože mají kratom a marihuana některé společné rysy, jejich chemické složení, mechanismus účinku a celkový profil účinků se výrazně liší.

Rodiče by měli být informováni o rizicích spojených s užíváním kratomu a aktivně se zajímat o potenciální nebezpečí, která tato látka představuje pro jejich děti. Pouze zvýšením povědomí o negativních účincích této dosud volně prodejné látky můžeme předejít rizikům spojeným s jejím užíváním.

Použité zdroje: Symptomy.czPolicie.cz, magazin-konopi.cz,
redakční informace a zdroje – redakční text*

Upozorňujeme, že informace, publikované články, rady a doporučení prezentované na webové stránce www.zdravizivot.cz neslouží jako náhrada za individuální lékařskou péči poskytovanou lékařem! Tyto informace nelze považovat za lékařskou konzultaci nebo doporučení pro konkrétního pacienta či pacienty. Informace zveřejněné na této stránce neslouží k nahrazování individuální léčby a jsou pouze obecnými informacemi na dané téma.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo ZŽ

O nás

Jsme internetový online magazín, který je zaměřen na zdraví, zdravotnictví, medicínu, vitalitu, harmonii, život a zdravý životní styl. Na webu nechybí ani známá onemocnění či babské rady a receptury. Naším partnerským projektem jsou UdálostiExtra.cz.

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu