Násilí nesmíme tolerovat, řekl Fiala. Pavel kritizuje růst agresivity, Babiš se modlí

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 15. 5. 2024 16:51
Čeští i evropští politici odsuzují útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Byl postřelen, když po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová vyšel mezi lidi. Násilí nesmíme tolerovat a nesmí mít ve společnosti místo, reagoval premiér Petr Fiala. Podle prezidenta Petra Pavla by měl být čin varováním, kam může vést prohlubování agresivity ve společnosti.
Premiéři Slovenska a Česka při setkání letos v březnu.
Premiéři Slovenska a Česka při setkání letos v březnu. | Foto: Reuters

Podle slovenské televize ministerského předsedu převážejí do nemocnice v Banské Bystrici. Pravděpodobného útočníka policisté zadrželi, napsal Denník N. Podle svědků z místa střelby několik výstřelů padlo poté, co Fico přišel k lidem, kteří ho vítali. Následně politik padl k zemi.

"Zpráva o postřelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokující. Přeji panu premiérovi, ať je co nejdříve v pořádku. Násilí nesmíme tolerovat, nesmí mít ve společnosti místo," uvedl český premiér Petr Fiala (ODS).

"Zpráva o postřelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokující. Přeji panu premiérovi, ať je co nejdříve v pořádku. Násilí nesmíme tolerovat, nesmí mít ve společnosti místo," uvedl premiér Fiala (ODS). Šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti) také hovoří o šoku. "Násilí v politice naprosto odsuzuji. Přeji panu premiérovi hodně sil a brzké uzdravení," napsal.

Prezident Pavel napsal, že útok na Fica je jednoznačně odsouzeníhodný, ať už byl motivován čímkoliv. "Měl by být pro nás varováním, kam až může vést prohlubování nevraživosti a agresivity ve společnosti. Robertu Ficovi přeji, aby z tohoto incidentu vyšel bez následků," doplnil Pavel.

"Násilí do politiky nepatří. Nepatří vlastně vůbec nikam. Útok na slovenského premiéra jednoznačně a důrazně odsuzuji," uvedl vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Další místopředseda kabinetu Ivan Bartoš (Piráti) napsal, že ho informace šokovala. "Kategoricky odsuzuji jakékoli násilí. Věřím, že se celá situace co nejdříve vyšetří a premiér Fico bude brzy v pořádku," uvedl.

Útok odsoudil i vicepremiér Vlastimil Válek (TOP 09). "Násilí a šíření nenávisti do politiky v demokratickém státě nepatří. V žádné formě, protože přispívá k její erozi," dodal. Lidovecký místopředseda vlády Marian Jurečka zdůraznil, že politika i přes rozdíly v názorech má být o diskusi, naslouchání, respektu a slušnosti. "Útok, násilí v jakékoliv formě je nepřijatelné, přeji Robertu Ficovi brzké uzdravení," napsal. Připojují se i další představitelé kabinetu.

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) uvedla, že jakákoliv forma politicky motivovaného násilí je naprosto nepřijatelná. "Robertu Ficovi přeji brzké uzdravení bez trvalých následků," doplnila. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) napsal, že zpráva o útoku je děsivá. "V myšlenkách jsem se Slovenskem a přeji hodně sil," napsal.

Šéf hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš označil zprávy za strašné. "Modlím se za Roberta Fica, hodně sil jemu, všem jeho blízkým i celému Slovensku," napsal. Předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura útok co nejdůrazněji odsoudil, označuje ho za atentát na Fica. "Přejeme mu co nejrychlejší uzdravení. Je šílené, že se něco takového děje ve střední Evropě," uvedl.

Také bývalý prezident Miloš Zeman označil za absolutně nepřijatelné vnášet násilí do politiky. "S hlubokou lítostí jsem přijal zprávu o atentátu na mého přítele Roberta Fica. Pevně věřím, že se Robertovi podaří uzdravit. A přál bych si velmi, aby byl pachatel atentátu přísně potrestán," uvedl na Facebooku.

Ohavný útok na přítele, píše Orbán

Útok odsuzují i evropští politici. "Rázně odsuzuji odporný útok na premiéra Roberta Fica. Takovéto násilné činy nemají místo v naší společnosti a podrývají demokracii, naši nejcennější společnou hodnotu," uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Podobná slova volil i německý kancléř Olaf Scholz, kterého podle jeho vyjádření "zbabělý útok" šokoval.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že je zprávou o útoku "šokován a zděšen". Také podle polského premiéra Donalda Tuska je zpráva o útoku šokující. Předseda maďarské vlády Viktor Orbán hovoří o "ohavném útoku na svého přítele". 

Video z místa střelby na Roberta Fica | Video: Denník N
 

Právě se děje

Další zprávy