Ve čtvrtek bude silně foukat. Déšť na sebe nechá čekat, déle bude platit výstraha na požáry

Ve čtvrtek zesílí hlavně v Čechách vítr, v nárazech bude mít rychlost až 70 kilometrů za hodinu. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, v níž před následky poryvů varuje, zároveň prodloužil až do noci na pátek platnost výstrahy na riziko požárů. Nebezpečí požárů by měl snížit déšť, který ale většinu republiky zasáhne až v pátek či o víkendu.

Výstraha na silný vítr bude platit ve čtvrtek od devíti hodin dopoledne až do půlnoci v pásu, který prochází hlavně střední, východní a severní částí Čech, okrajově i západem Moravy. Konkrétně se výstraha týká celého Libereckého kraje, Vysočiny a Prahy, téměř celého Středočeského kraje, východní poloviny Jihočeského kraje, jihozápadu Pardubického kraje, východu Ústeckého kraje, Jičínska v Královéhradeckém kraji a Znojemska v Jihomoravském kraji.

Vítr bude mít v nárazech rychlost 55 až 70 kilometrů za hodinu. Podle meteorologů může způsobit škody na stromech a lesních porostech, případně menší škody na budovách. Hrozí úrazy uvolněnými předměty a zlomenými větvemi. Na horách by se turisté měli vyhnout hřebenům.

Ve čtvrtek má sice začít pršet, hlavně na Šumavě, dále na sever a západ lze vláhu očekávat až později – v noci či v pátek. Český hydrometeorologický ústav proto prodloužil výstrahu na riziko požárů, která původně měla platit v úterý a středu, až do čtvrtka – silný vítr může k šíření plamenů přispět.

„S ohledem na přetrvávající teplé období s absencí srážek a současně vysušujícím čerstvým nárazovitým větrem budou dnes a zítra (ve čtvrtek) přetrvávat vhodné podmínky pro možný vznik a následné šíření požárů,“ shrnuli meteorologové. Výstraha na požáry bude platit v dosavadním rozsahu do půlnoci ze čtvrtka na pátek. Týká se téměř celých Čech kromě Šumavy a západního okraje Moravy. Od půlnoci do pátečního rána bude ještě platit v severní polovině Čech.

Odborníci při vysokém riziku požárů radí zvážit, zda je potřeba rozdělávat oheň, a v případě, že ano, tak učinit taková opatření, aby se nemohl rozšířit. Vysoké riziko znamená i možnost rozšíření požáru například odhozením nedopalku cigarety ve volné přírodě. ČHMÚ také upozornil, že na vydání výstrahy na riziko požárů mohou reagovat některé vyhlášky, které stanoví konkrétní místní zákazy.

V Praze je do páteční půlnoci zakázáno rozdělávání ohňů v parcích, lesích a na dalších místech, kde hrozí požár. Povoleny nejsou ani jízdy parních lokomotiv.