Lety OK skončí. Stroje ČSA budou létat pod kódem Smartwings

České aerolinie přestanou od podzimu provozovat lety pod svou vlastní značkou s kódem OK. Od zimního letového řádu budou jak jejich, tak lety sesterských Smartwings operovány pod kódem QS, oznámila mluvčí Smartwings Group Vladimíra Dufková. Firma se tak podle ní snaží zefektivnit provoz.

Kód OK přestane být na pražském letišti k vidění od 27. října, kdy začne platit zimní letový řád. Bez ohledu na to, zda na spoji poletí stroj v barvách ČSA, nebo Smartwings, budou mít nově lety kód patřící druhé jmenované aerolince, tedy QS.

„V rámci holdingového uspořádání se ČSA stanou řídicí společností s majoritním podílem ve společnosti Smartwings. Letový provoz celé skupiny bude zajišťovat společnost Smartwings a její dceřiné společnosti na Slovensku, v Polsku a Maďarsku,“ shrnula výsledky nadcházejících změn mluvčí Dufková. Ujistila, že bude nadále možné kupovat letenky na webu ČSA i prostřednictvím všech dalších stávajících distribučních kanálů.

ČSA jsou v současnosti velmi malým dopravcem s pouhými dvěma letadly, objednána mají ještě čtyři další. Smartwings mají naopak pětačtyřicet strojů i mnohem bohatší síť destinací. Předseda představenstva Smartwings Jiří Jurán je přesvědčen, že sjednocení letů obou sesterských aerolinek pod kódem QS jim prospěje. „Jedná se o kroky, které budou mít na provoz skupiny pozitivní dopad. Pro naše klienty zároveň nabídneme konzistentní, přehlednou a srozumitelnou nabídku produktů a služeb na všech letech,“ uvedl.

Změny přišly nedlouho poté, co se Smartwings plně vrátily pod kontrolu českých akcionářů. Téměř poloviční podíl zprostředkovaně vlastněný čínskou společností CITIC koupila česká firma Prague City Air majitelů Smartwings Group Jiřího Šimáně a Romana Vika.