Postřelení Fica je šokující, reagují čeští politici

Zpráva o postřelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokující. Dnes to uvedl na sociální síti X v reakci útok na Slovensku premiér Petr Fiala. Násilí podle něj nelze tolerovat.

"Zpráva o postřelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokující. Přeji panu premiérovi, ať je co nejdříve v pořádku. Násilí nesmíme tolerovat, nesmí mít ve společnosti místo," napsal Fiala.

"Násilí do politiky nepatří. Nepatří vlastně vůbec nikam. Útok na slovenského premiéra jednoznačně a důrazně odsuzuji, uvedl na síti X ministr vnitra Vít Rakušan.

"Strašné zprávy ze Slovenska. Modlím se za Roberta Fica, hodně sil jemu, všem jeho blízkým i celému Slovensku," napsal expremiér Andrej Babiš na síti X.

"Zpráva ze Slovenska mě šokovala. Kategoricky odsuzuji jakékoli násilí. Věřím, že se celá situace co nejdříve vyšetří a premiér Fico bude brzy v pořádku," napsal šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Fica byl ve středu po výjezdovém jednání vlády v Handlové postřelen. Na místě padlo několik výstřelů, útočníka zadrželi. Prostor před Domem kultury v Handlové, kde se zasedání vlády konalo, evakuovali.

Související

Odpouštím a varuji, říká Robert Fico ve svém prvním videu po útoku.

Fico je zpátky v plné síle a nastavuje kurz. Zklamání, říká Šimečka. Jsme tam, kde jsme byli před atentátem, přidal se Korčok

Podle předsedy opoziční strany PS Michala Šimečky bylo první vystoupení premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po atentátu politickým zklamáním. Šimečka tvrdí, že Fico ve své politice nezměnil nic a že se zdá, že odmítl směřovat k sociálnímu usmíření. Toto prohlášení učinil jako reakci na premiérovo středeční vyjádření na sociálních sítích. Uvedly slovenské tiskové agentury.

Více souvisejících

Robert Fico Andrej Babiš Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Ilustrační fotografie.

Kauza Sadílek: Reprezentant krátce před Eurem spadl z kola. Tedy ne, z tříkolky na sjezdovce

V době, kdy do začátku mistrovství Evropy ve fotbale zbývalo jen pět dní, přišla pro českou fotbalovou reprezentaci nečekaná rána v podobě zranění Michala Sadílka. Záložník si ho totiž přivodil během volného dne v rámci soustředění na evropský šampionát při pádu z kola. Alespoň tak zněla původní nedělní informace ze strany fotbalové reprezentace. Její vedení ale den na to přišlo s úpravou této původní informace, ze které vyšlo najevo, že Sadílek nakonec spadl z tříkolky, na které spolu se dvěma spoluhráči sjížděl horu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary

Letní průvodce filmovými festivaly: Kdy a kam vyrazit za filmem?

Se začínajícím létem se vedle hudebních festivalů rojí i ty filmové. Rozmanitá tuzemská nabídka filmových přehlídek a festivalů skýtá daleko více, než obligátní Karlovy Vary. Vyrazit můžete na experimentální kinematografii, noirové klasiky či přehlídku amatérských filmů. Promítat se bude na hradě, v lázních i pod širým nebem.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Polární záře, ilustrační fotografie

Dnes večer se nad Českem může objevit polární záře

Obyvatelé Česka by se dnes, tedy v pondělí večer a v noci mohli opět dočkat nebeského představení v podobě polární záře. Ta by byla způsobena sobotní sluneční erupcí, která vyvrhla oblak částic směrem k Zemi. Pravděpodobnost pozorování je však nižší než v květnu, kdy byla záře mimořádně silná.

Aktualizováno před 3 hodinami

Petr Fiala

Jihoameričan se snažil zapálit autobusy pražské MHD, uvedl Fiala. Stopy vedou do Ruska

Jihoameričan, jehož v uplynulých dnech zadrželi policisté, se pokusil o žhářský útok na autobusy pražské MHD. Pravděpodobně ho financovala Moskva, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci po pondělním zasedání Bezpečnostní rady státu. Česko je podle něj v hybridní válce s Ruskem. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uklidnil občany, že další nebezpečí v tuto chvíli nehrozí. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ursula von der Layenová na Summitu skupiny G7 v Hirošimě, Japonsku, 19.–21. května 2023

Nárůst krajní pravice podle experta nezmění směřování Evropské unie. Leyenová post zřejmě obhájí

Volby do Evropského parlamentu přinesly úspěch krajní pravice a jiných euroskeptických uskupení například v Německu, Francii nebo Itálii. „Nespokojenost se směřováním evropské politiky je patrná, ale to se netýká jen úrovně EU, ale hlavně jednotlivých členských států,“ vysvětlil expert na institucionální politiku a politický systém Evropské unie profesor Petr Kaniok z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz. 

před 7 hodinami

Ukrajinská armáda

Ukrajina popírá, že by Rusové obsadili pohraniční vesnici

Místní ukrajinský představitel v pondělí popřel tvrzení čečenského lídra, že ruské síly pod vedením čečenské speciální jednotky převzaly kontrolu nad pohraniční vesnicí Rýživka na severovýchodě Ukrajiny. Uvedla to agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Zemřel divadelní a filmový herec Martin Hruška, bylo mu 56 let

Českou hereckou obec zasáhla o uplynulém víkendu smutná zpráva. Ve věku pouhých 56 let zemřel herec a někdejší šéf činohry Jihočeského divadla Martin Hruška. Právě divadlo v sobotu informovalo o jeho pátečním skonu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy