Čeští politici reagují na postřelení slovenského premiéra Fica: šok a odsouzení ataku

Slovenského premiéra Roberta Fica postřelili. Vrtulník ho převezl do nemocnice, jaký je jeho stav, zatím není známo. Bezprecedentní útok komentují čeští politici. Jejich vzkazy spojuje přání pevného zdraví a silné odsouzení ataku. „Útok na Roberta Fica je jednoznačně odsouzeníhodný, ať už byl motivován čímkoliv. Měl by být pro nás varováním, kam až může vést prohlubování nevraživosti a agresivity ve společnosti,“ uvedl český prezident Petr Pavel.

reakce Praha/Bratislava (Aktualizováno: 17:13 15. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico a Petr Fiala

Robert Fico a Petr Fiala | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Český premiér Petr Fiala (ODS) popřál Ficovi, ať je co nejdříve v pořádku. „Násilí nesmíme tolerovat, nesmí mít ve společnosti místo,“ zdůraznil.

Jako „nepřijatelný“ označila „dnešní brutální útok na slovenského premiéra“ také česká eurokomisařka Věra Jourová. „Přeji mu hodně sil a brzké uzdravení,“ dodala.

Obdobný vzkaz přidala také šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Jakákoliv forma politicky motivovaného násilí je naprosto nepřijatelná,“ uvedla.

„Zpráva ze Slovenska mě šokovala,“ napsal na síti X vicepremiér, ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš. Podobně zprávu okomentoval také šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

„Násilí do politiky nepatří. Nepatří vlastně vůbec nikam. Útok na slovenského premiéra jednoznačně a důrazně odsuzuji,“ sdělil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Odsouzení útoku zní ze strany KDU-ČSL. Ministr zemědělství Marek Výborný napsal: „Násilí nepatří do politiky, bez výjimky!“

„Šíření nenávisti do politiky v demokratickém státě prostě nepatří. V žádné formě, protože přispívá k její erozi,“ uvedl 1. místopředseda TOP 09 a šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek.

Přání pevného zdraví zaznívá také od opozice. „Modlím se za Roberta Fica, hodně sil jemu, všem jeho blízkým i celému Slovensku,“ reagoval šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Odsouzení ataku přišlo i ze strany SPD. Tomio Okamura na Facebooku sdělil: „Co nejdůrazněji odsuzujeme spáchaný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a přejeme mu co nejrychlejší uzdravení. Je šílené, že se něco takého děje ve střední Evropě.“

K atentátu na slovenského předsedu vlády se vyjádřil i bývalý český prezident Miloš zeman. Ten uvedl, že přijal zprávu o útoku na premiéra Fica s hlubokou lítostí. „Pevně věřím tomu, že se mu podaří uzdravit,“ uvedl s tím, že pachateli přeje přístný trest.

„Je to důsledek nárůstu politické nenávisti, která je bohužel cítit i v České republice,“ řekl bývalý prezident Václav Klaus pro CNN Prima News. Dodal, že žádný politik nechce být izolován od lidí a zdůrazňuje, že politici by neměli rozdmýchávat vášně ve společnosti.

aur, pik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme