Atentát na Fica: Slovensko je na nohou, politici po sobě v parlamentu křičí

Zuzana Čaputová

Autor: Libor Frýdl

15. května 2024 15:55

Střelba na slovenského premiéra Roberta Fica otřásla tamními politiky. Útok na předsedu vlády odmítají s tím, že do civilizované společnosti nepatří.

Krátce po útoku přišel do jednacího sálu tamní Národní rady Richard Glück ze Smer-SD. Podle Deníku N křičel na opoziční poslance, že je to jejich chyba a jsou za to zodpovědní. Poté křičel poslanec hnutí Slovensko Jozef Pročko: "Jste veřejný činitel, chovejte se podle toho."

Místopředseda slovenské Národní rady Andrej Danko dal postřelení Roberta Fica za vinu novinářům. Předseda PS Michal Šimečka uvedl, že je šokován a zděšen střelbou na premiéra Roberta Fica.

"Jakékoli násilí jednoznačně a ostře odsuzujeme. Věříme, že premiér Fico bude v pořádku a že tento hrozný čin bude co nejdříve objasněn," uvedl.

I prezidentka Zuzana Čaputová útok ostře odsoudila. Označila jej za "brutální a bezohledný". "Jsem šokována. Robertu Ficovi přeji v této kritické chvíli hodně sil, aby se z útoku zotavil," dodala.

Takové jednání v civilizované společnosti nemůžeme tolerovat vůči nikomu, uvedla KDH v reakci na útok. "Musíme se všichni sjednotit proti jakýmkoli projevům násilí. Útok na premiéra je útokem na slovenskou státnost a suverenitu. V tento moment je nezbytné udělat všechno proto, abychom společnost uklidnili," dodala.

"Agresivitu, násilí a útoky na politiky, jakož i jiné veřejné činitele, jasně odsuzujeme. Premiérovi přejeme brzké uzdravení a myslíme na něj v modlitbách," uvedl poslanec František Majerský.

Témata: Slovensko Robert Fico Zuzana Čaputová