Agentura CzechInvest rozšiřuje svou zahraniční síť o kancelář na Tchaj-wanu

Agentura CzechInvest oznamuje zahájení provozu své zahraniční kanceláře na Tchaj-wanu, která má podpořit spolupráci mezi Českem a Tchaj-wanem. Jedná se o třetí asijské zahraniční zastoupení, které posílí aktivity CzechInvestu v tomto regionu.

„Otevření zahraniční kanceláře CzechInvestu na Tchaj-wanu je důležitým krokem k posílení vzájemných obchodních vztahů a technologickému rozvoji českých firem. Velký potenciál pro spolupráci máme zejména v oblasti polovodičů, které mají široké využití v automobilovém průmyslu, průmyslových aplikacích, energetice a v automatizaci. Právě využití v autoprůmyslu je pro transformaci tohoto sektoru v Česku zásadní, nicméně je zde potenciál pro rozvoj dalších klíčových oborů,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že již nyní v oblasti čipů vznikají společné projekty zaměřené na výzkum a vzdělávání.

Ilustrační fotografie

„Nová kancelář v Tchaj-peji tyto projekty ještě více podpoří, propojí firmy s univerzitami a poskytne jim veškerý servis a informace nezbytné pro úspěšné investice,“ dodává ministr Síkela.

„Tento krok představuje logické vyústění našich dosavadních úspěšných aktivit v oblasti technologické spolupráce. Tchaj-wan je světovým lídrem v produkci nejvyspělejších čipů a my vidíme obrovský potenciál pro synergii mezi českými a tchajwanskými firmami, zejména v oblasti inovací a výzkumu,“ uvádí Jan Michal, generální ředitel agentury CzechInvest.

Zároveň dodává: „Cílem nového zastoupení na Tchaj-wanu je aktivní propagace Česka, oslovení potenciálních investorů z high-tech odvětví a v neposlední řadě navázání spolupráce s místní vědeckou a investiční komunitou. Důležitá je i pomoc českým startupům, které chtějí na Tchaj-wanu najít partnery pro svůj rozvoj.”

Spolupráce mezi Českem a Tchaj-wanem nabývá na významu i v kontextu rostoucí poptávky po odbornících, potřeby zajistit efektivní transfer know-how nebo podpořit spolupráci firem s univerzitami a využít příležitostí zapojit se do nových dodavatelských řetězců.

První tchajwanská zámořská školicí základna IC průmyslu bude na ČVUT v Praze

„Tchaj-wan je světový technologický unikát a nejsou to jen polovodiče, kde se otevírá jedinečná příležitost pro českou ekonomiku. Velmi zajímavý může být Tchaj-wan pro české výrobce hardwaru. Máme rozhodně co nabídnout, jsme silní i ve vývoji software, obzvlášť pak v AI a naší rolí je toto povědomí o ČR zlepšit. Naše přítomnost na Tchaj-wanu umožní více propojit české a tchajwanské inovativní firmy a instituce, což povede k vzájemnému obohacení a dalšímu techno-ekonomickému rozvoji,“ říká Matouš Kostlivý, který působí jako zástupce agentury přímo v Tchaj-peji.

Spolu s Českou ekonomickou a kulturní kanceláří v Tchaj-peji bude agentura CzechInvest podporovat české inovace, technologie, ale i konkrétní firmy a instituce na celé řadě akcí. V roce 2024 bude česká vlajka vidět na veletrzích CYBERSEC, startupovém Meet Taipei či velice významném Semicon Taiwan 2024.

CzechInvest bude pořádat několik investičních seminářů a incomingové mise tchajwanských investorů, firem a vědců do Česka. Agentura CzechInvest bude také aktivně podporovat a koordinovat spolupráci mezi českými a tchajwanskými partnery. Otevření nové zahraniční kanceláře bude přínosem a příležitostí pro obě strany.

• Teritorium: Asie | Tchaj-wan | Zahraničí

Doporučujeme