Atentát na Fica šokoval i světové politiky. Útok odsoudili

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Autor: Libor Frýdl

15. května 2024 16:53

Na atentát na slovenského premiéra Roberta Fica zareagovali i světoví politici. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že násilí by se nemělo stávat normou.

"Důrazně odsuzujeme tento akt násilí vůči předsedovi vlády našeho sousedního partnerského státu. Mělo by se vynaložit veškeré úsilí, aby se zajistilo, že se násilí nestane normou v žádné zemi, formě nebo sféře," napsal Zelenskyj na síti X.

"Jsem hluboce šokován z útoku na mého přítele Roberta Fica," uvedl na sociálních sítích maďarský premiér Viktor Orbán. "Modlíme se za jeho zdraví a brzké uzdravení! Bůh žehnej jemu i jeho zemi!“ dodal.

Polský prezident i premiér zveřejnili také zareagovali na střelbu na Fica. Mateusz Morawiecki a Donald Tusk prohlásili, že na slovenského premiéra myslí v těchto těžkých chvílích.

"Otřesná zpráva o pokusu o atentát na premiéra Roberta Fica. Roberte, myslím na tebe," uvedl polský prezident. "Šokující zpráva ze Slovenska. Roberte, myslím na tebe v těchto velmi těžkých chvílích," dodal polský premiér. 

Ke střelbě došlo po středečním jednání vlády v Handlové v Trenčínském kraji. Fico utrpěl průstřel břicha a ruky a byl vrtulníkem převezen do Banské Bystrice.

Přítomní policisté zpacifikovali a zadrželi střelce. Následně obehnali okolí místa činu páskou a evakuovali kulturní dům. Ochranka se zároveň postarala o bezpečnost ostatních členů vlády. 

Témata: Robert Fico Slovensko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj