Zavřít reklamu

Apple začal prodávat nové iPady Pro a iPady Air, takže spolu s tím vycházejí i recenze, jak se tyto nové tablety společnosti povedly. A povedly se, jenže je zde pořád něco, co je razantně sráží. Není to hardware, ale software. 

Mluvíme o tom už relativně dlouho a není to jen náš výmysl. I přes skvělý hardware a možnosti, které nám iPady nabídnou, je pořád sráží zbytečně omezený software. U iPadů Air to tak palčivé není a dokážeme si představit, že na iPadOS pojedou ještě dlouhá léta, protože to jsou přece jen běžné tablety. Jenže iPady Pro by si rozhodně zasloužily více. 

Hardware vs. software 

Apple nechce dát MacBookům dotykové displeje a je to poměrně logické. Byly by zde potíže s ergonomií, výdrží baterie, cenou, ulpívajícími otisky prstů, kompatibilitou aplikací, a celkově problematickou funkčností. Proč ale nedat iPadům plnohodnotný systém? Mnozí dokážou iPadem nahradit počítač, mnozí si to ale ani nedokážou představit. A s takovým iPadOS, který zde máme nyní, ani nechtějí. 

I když je tedy nový iPad Pro nejlepším iPadem všech dob a dost možná nejlepším tabletem vůbec, je to pořád tablet, který nemá na víc. The Verge zmiňuje, jak software iPadu Pro jednoduše brzdí ten obsažený hardware, který je v mnoha ohledech lepší, jak v MacBoocích Air. Web Gizmondo třeba říká: „nový iPad je krásný a výkonný, ale potřebuje lepší software.“ Jason Snell si zase stěžoval na to, jak iPadOS „zůstává v podstatě hloupý“ navzdory zásadním upgradům jeho hardwaru. Všichni hovoří o tom stejném, jen Apple si pořád jede to svoje. 

Samozřejmě, že se i chválí – displej, výkon, váha, tloušťka. Propast mezi softwarem a hardwarem iPadů se ale pořád zvětšuje a pokud Apple v iPadOS něco zásadně nezmění, tak je dost dobře možné, že iPady dopadnou jako Vision Pro – tedy v propadlišti dějin. Čeká nás WWDC24, které začne už 10. června. A WWDC je především o softwaru. Doufejme tedy v přísun pokročilých a použitelných funkcí (než je Stage Manager), které udělají z iPadů zajímavější, a především plnohodnotnější pracovní nástroje (přitom stačí jen něco, jako DeX Samsungu). Segmentu tabletů utíká čas a pokud se to letos nezmění, a nezačne posilovat, nelze mu předpovídat nijak zářnou budoucnost. 

.