Středa 29. května 2024, svátek má Maxmilián, Maxim
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Jurečkův resort s vánočním večírkem pochybil. Čeká ho přestupkové řízení

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka po jednání o důchodové reformě s prezidentem Petrem Pavlem foto: Radek Vebr, MAFRA

Státní úřad inspekce práce ukončil kontrolu ohledně vánočního večírku na ministerstvu práce a sociálních věcí, který se konal během tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Redakci iDNES.cz to ve středu odpoledne potvrdil mluvčí inspekce Richard Kolibač. Ministerstvo podle inspekce pochybilo a čeká ho přestupkové řízení o uložení pokuty.
  18:29

Kontrola začala 15. února 2024 a trvala zhruba tři měsíce. Vánoční večírek v resortu práce a sociálních věcí spustil vlnu kritiky ministra Mariana Jurečky, který zprvu nedokázal vysvětlit, proč večírek okamžitě po informaci o střelbě na filozofické fakultě nepřerušil.

Nyní Oblastní inspektorát práce pro hlavní město Prahu kontrolu ukončil. Kontrola byla podle inspekce zaměřena na dodržování povinností vyplývajících z právních předpisů k zajištění bezpečnosti práce a ochrany zdraví při práci.

„Výsledek nelze předjímat“

„Protokol o kontrole byl zaměstnavateli doručen dne 26. dubna 2024, přičemž se tento následně v zákonné lhůtě vzdal práva podání námitek k obsahu protokolu,“ uvedl pro iDNES.cz mluvčí inspekce Richard Kolibač.

Kontroloři podle něj zjistili, že zaměstnavatel tedy ministerstvo práce a sociálních věcí, v průběhu vánočního setkání nevytvořil bezpečné a zdraví neohrožující pracovní prostředí. „A pracovní podmínky vhodnou organizací bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a přijímání opatření k předcházení rizik, neboť umožnil požívání alkoholických nápojů na svém pracovišti,“ doplnil Kolibač.

Na základě zjištění zahájí inspekce s resortem přestupkové řízení o uložení pokuty. „Výsledek nelze v tuto chvíli předjímat,“ dodal Kolibač.

Zákoník práce totiž jasně uvádí, že je „povinnost pro zaměstnance nepožívat alkoholické nápoje a nezneužívat jiné návykové látky na pracovištích zaměstnavatele a v pracovní době i mimo ně a nevstupovat pod jejich vlivem na pracoviště zaměstnavatele“.

Za svůj přešlap se ministr omluvil

Mluvčí inspekce Richard Kolibač v minulosti uvedl, že v letech 2022 až 2023 byly pravomocně uloženy zaměstnavatelům čtyři pokuty v souhrnné výši 55 tisíc korun za to, že zaměstnavatel nezajistil na pracovišti dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů.

Právník Jaroslav Ortman nedávno upozornil, že případná pokuta se může týkat jednotlivců, kteří na večírku byli, ale ne samotného ministra Mariana Jurečky.

„Jurečka totiž není zaměstnanec, to je člen vlády, takže toho se to netýká. Navíc má poslaneckou imunitu,“ uvedl. „Má však jinou odpovědnost, a to morální. A v ní naprosto selhal,“ řekl v minulosti pro iDNES.cz Ortman.

Za svůj přešlap se ministr omluvil. Řekl také, že se poradí s celostátním výborem KDU-ČSL, zda má rezignovat. Premiér Petr Fiala (ODS) v reakci na to uvedl, že jeho výměnu ve vládě neplánuje. „Byla to chyba, velká chyba, kterou si uvědomuje, veřejně to řekl a také se omluvil,“ dodal Fiala.

6. ledna 2024

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!