Ministerstvo práce porušilo na vánočním večírku zákon, píše iRozhlas. Podávalo alkohol

Ministerstvo práce a sociálních věcí porušilo zákon, když na loňském vánočním večírku umožnilo pití alkoholu na pracovišti, vyplývá to z kontroly Státního úřadu inspekce práce, uvedl ve středu iROZHLAS.cz a Radiožurnál. Ministerstvu hrozí v přestupkovém řízení pokuta až 50 tisíc korun. Vánoční večírek v budově ministerstva se konal loni 21. prosince, v den tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK).

Inspekce se možným porušením právních předpisů o bezpečnosti práce začala zabývat v polovině února. „Kontrolou bylo zjištěno, že zaměstnavatel v průběhu vánočního setkání nevytvořil bezpečné a zdraví neohrožující pracovní prostředí a pracovní podmínky vhodnou organizací bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a přijímání opatření k předcházení rizik, neboť umožnil požívání alkoholických nápojů na svém pracovišti,“ uvedl mluvčí inspektorů Richard Kolibač.

Protokol o kontrole byl podle Kolibače resortu zaslán 26. dubna. Ministerstvo se ale vzdalo práva podat námitky k jeho obsahu.

Inspekce nyní zahájí s ministerstvem přestupkové řízení. Výsledkem by mohly být pokuta v rozmezí od deseti do padesáti tisíc korun. V minulosti kvůli pití alkoholu na pracovišti dostali zaměstnavatelé pokuty v řádu desetitisíců korun, uvádí rozhlas.

Zákoník: Zaměstnanec je povinen na pracovišti nepožívat alkohol

V zákoníku práce se píše, že „zaměstnanec je povinen nepožívat alkoholické nápoje a nezneužívat jiné návykové látky na pracovištích zaměstnavatele a v pracovní době i mimo tato pracoviště, nevstupovat pod jejich vlivem na pracoviště zaměstnavatele a nekouřit na pracovištích a v jiných prostorách, kde jsou účinkům kouření vystaveni také nekuřáci“.

Večírek se na ministerstvu konal 21. prosince, shodou okolností v den střelby na FF UK, při které přišlo o život čtrnáct lidí. Pachatel po útoku spáchal sebevraždu.

Ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka poté čelil kritice, že vánoční večírek po oznámení o tragédii neukončil, a také za to, jak o tom poté komunikoval s médii. Kvůli případu se mimořádně sešlo i celorepublikové fórum lidovců. Užší vedení strany ale Jurečku podpořilo.