Předpověděl atentát? Čekám, kdy dojde k vraždě, řekl před měsícem Fico

Robert Fico

Autor: Libor Frýdl

15. května 2024 19:02

Slovenský premiér Robert Fico, který se dnes stal terčem útoku, před měsícem na svém facebookovém profilu hovořil o hrozbách proti vládním politikům.

"Čekám, kdy se frustrace progresivistů živená médii přetaví do vraždy někoho z vládních politiků," uvedl 10. dubna Fico na Facebooku s narážkou na název současné největší opoziční strany Progresivní Slovensko.

"Voliči Progresivního Slovenska v ulicích oplzle nadávají vládním politikům a já už jen čekám, kdy se tato frustrace, intenzivně prohlubovaná Denníkem N, SME či Aktualitami přetaví do vraždy některých z předních vládních politiků, a to nepřeháním ani milimetr," dodal.

Místopředseda slovenské Národní rady Andrej Danko dnes dal postřelení Roberta Fica za vinu novinářům. Konkrétně také poukázal na novináře slovenského Denníku N.

Fico utrpěl při atentátu průstřel břicha a ruky. Celkem mělo padnout pět výstřelů. Následně premiéra převezl záchranářský vrtulník do Rooseveltovy nemocnice v Banské Bystrici.

Z vrtulníku byl podle záběrů TV Markíza na nosítkách převezen na urgentní příjem, kde nyní bojuje o život. Podle slovenských médií je operován a jeho stav je vážný.

Atentát měl spáchat jednasedmdesátiletý spisovatel a básník Juraj Cintula z města Levice na jižním Slovensku, uvedla televize Markíza. 

Server aktuality.sk uvedl, že útočník vlastnil zbraň legálně a dříve pracoval pro soukromou bezpečnostní službu.

Témata: Slovensko Robert Fico