Bezpečnostní expert: Ficova ochranka udělala dnes chybu

foto Střelná zbraň - pistole - ilustrační foto.

Praha - Ochranná služba slovenského premiéra Roberta Fica udělala dnes podle bezpečnostního poradce Lumíra Němce chybu. Při ochraně předsedy vlády ve veřejném prostoru mezi lidmi měla být semknutější. Jeden z jejích členů pak ve chvíli útoku nesledoval svůj určený prostor, řekl bývalý příslušník Útvaru rychlého nasazení (URNA) ČTK na základě zveřejněných záběrů z atentátu. Bývalý šéf slovenského úřadu na ochranu ústavních činitelů Juraj Zábojník poukázal na chyby ochranky při dnešním atentátu na premiéra Roberta Fica a při její následné reakci po postřelení ministerského předsedy.

Fico byl dnes postřelen, když po výjezdním zasedání kabinetu ve městě Handlová vyšel na náměstí mezi občany. Pravděpodobného útočníka policie zadržela. Premiér byl letecky přepraven do nemocnice v Banské Bystrici a úřad vlády oznámil, že jeho život je ohrožen. Agentura Reuters předtím citovala mluvčí nemocnice v Handlové, podle které byl devětapadesátiletý Fico při vědomí a jeho životní funkce byly stabilizovány.

Ochranka premiéra podle Němce může fungovat v několika modech. Dnes zvolila klasický ochranný box, tedy čtyři členy okolo předsedy vlády. Šířka boxu se podle situace mění. "Když je premiér mezi lidmi, měl by být semknutý," uvedl Němec. Jeden z bodyguardů mohl být podle něj v době střelby Ficovi blíž. Dodal však, že neví, jaké měly členové ochranky pokyny.

V takzvaném boxu má také podle bezpečnostního poradce každý ze čtyř bodyguardů na starosti jednu část prostoru, o kterou se má starat. Ze záběrů podle něj vyplývá, že jeden příslušník ochranné služby svoji část nesledoval. "Kdyby se díval na druhou stranu, možná by byla šance, že by útočníka zaregistroval včas," uvedl.

Po útoku postupovala ochranka podle Němce standardně - snažila se Fica dostat co nejrychleji na bezpečné místo. Za jedinou chybu považuje to, že dveře auta, kam bodyguardi premiéra odvedli, nebyly dopředu otevřené. Ze záběru ale podle něj nebylo zřejmé, zda náhodou nebyl vůz otevřený z druhé strany.

Bývalý šéf slovenské ochranky poukázal na její chyby při atentátu na Fica

Bývalý šéf slovenského úřadu na ochranu ústavních činitelů Juraj Zábojník poukázal na chyby ochranky při dnešním atentátu na premiéra Roberta Fica a při její následné reakci po postřelení ministerského předsedy. Útočník na Fica vystřelil na veřejném prostranství, když politik přišel mezi občany po výjezdním zasedání vlády ve městě Handlová. Jde o první útok svého druhu na vysokého politika v novodobých dějinách Slovenska.

"Když vyjde čtyři nebo pět ran, tak někdo je vinen. Ochranka asi v pořádku není. Neviděl jsem, že by někdo skočil před premiéra," komentoval Zábojník v televizi TA3 zveřejněné záběry z útoku na Fica. Dodal, že incident bude kaňkou na úřadu ochrany ústavních činitelů.

Útok zaznamenala (cca od 16. minuty nahrávky) například Regionální televize Prievidza. Podle záběrů Fico v doprovodu ochranky šel pozdravit lidi. U kovových zábran střelec vytáhl zbraň a z bezprostřední blízkosti opakovaně vystřelil. Útočníka poté zneškodili členové bezpečnostních složek.

Fica pak členové jeho ochranky naložili do limuzíny, která jej z místa útoku odvezla. Později byl devětapadesátiletý politik vrtulníkem dopraven do nemocnice ve středoslovenské Banské Bystrici. Přesun do vzdálenější Bratislavy podle úřadů nebyl možný, neboť byl nutný akutní chirurgický zákrok.

Podle Zábojníka na místě incidentu nebylo mnoho lidí, aby situaci nešlo zvládnout. "Bylo tam minimum lidí. Když se něco takového stane a při tak velké sestavě pracovníků ochranky, tak to bude velmi tvrdým předmětem vyšetřování," řekl.

"Může se stát, že vyjde první rána, ale druhá už nesmí. Druhá rána, pokud vyjde, tak objekt musí být chráněn. I když jde mezi lidi, nesmí být odkrytý. V davu musejí být operativci," řekl bývalý šéf vládní ochranky. Podle něj po incidentu nastal chaos a postup bezpečnostních složek nebyl koordinovaný.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 11.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je úterý 11. června 2024

Očekáváme v 14:00 18°C

Celá předpověď