Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Propastné rozdíly: Žák se 78 body se v Praze nikam nedostal, v Rumburku jich na gymnáziu stačilo i 18

Rozdíly mezi bodovou hranicí pro přijetí na některá gymnázia v Praze a řadu škol v menších městech se propastně liší. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Rozdíly mezi bodovou hranicí pro přijetí na některá gymnázia v Praze a řadu škol v menších městech se propastně liší. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Žáci, kteří byli v prvním kole přijati na jednotlivá gymnázia, měli často velmi rozdílný bodový zisk z testů Cermatu. Zatímco například na jedné pražské škole nestačilo na přijetí ani 92 bodů, v některých menších městech uspěly i děti, které měly kolem dvaceti bodů.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zatímco napříč Českem se na střední školy dostalo podle dat Cermatu 94 procent deváťáků, v Praze to bylo jen 83,8 procenta. Ještě výraznější rozdíl je na víceletých gymnáziích.

Na čtyřletý obor pražského Gymnázia Na Vítězné pláni se hlásilo 259 zájemců, brali šedesát. Kdo nepřekročil hranici 90 bodů za oba testy Cermatu, za které lze dohromady získat sto bodů, neměl šanci.

A ani tak to neměl jisté – první nepřijatý měl dohromady 92 bodů, jak z češtiny, tak i z matematiky 46. Dětí s 92 body bylo mezi nepřijatými několik, následovala skupina žáků s 91 a 90 body. Ti ale měli ještě štěstí, dostali se aspoň na svou druhou či třetí prioritní školu.

Mnohem větší smůlu měl jiný uchazeč, který získal dohromady z obou testů

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přijímací zkoušky na střední školy

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější