Vasektomie bez skalpelu jako metoda trvalé antikoncepce

Přidat na Seznam.cz

Řešení antikoncepce většinou leží na bedrech žen. Experimentuje se i s mužskými metodami, a to jak hormonálními, tak nehormonálními. Ve Francii například testují mužské spodní prádlo, které hřeje, zahříváním se totiž zhoršuje kvalita spermií. Prozatím ale muži, pokud vynecháme kondomy, mají v podstatě jedinou možnost – vasektomii.

Vasektomie neboli sterilizace spočívá v trvalém přerušení chámovodů. Výsledkem je stav, kdy muž není schopný ženu oplodnit, protože se v jeho ejakulátu nenachází spermie. Metoda má řadu výhod, je bezbolestná a také finančně výhodná.

Pro koho je vasektomie vhodná?

Vasektomie patří k nejspolehlivějším způsobům antikoncepce, provádí se v řadě zemí po celém světě. I ženy mohou podstoupit sterilizaci, častější je však tento zákrok u mužů. Důvodem je mimo jiné jednoduchost provedení.

Vasektomie se nicméně doporučuje spíše mužům, kteří už mají nějaké děti a další nechtějí. Pokud by existovaly pochybnosti o tom, zda muž v budoucnu bude, nebo nebude chtít potomky, je vhodné dopředu zmrazit spermie.

Přerušení chámovodů je trvalé, nicméně v krajních případech vratné. Nikdo vám ovšem nezaručí, že budou znovu napojené chámovody plně funkční a zajistí přirozené oplodnění. Je tu ale i další varianta, i když trošku složitější. Spermie se nepřestávají tvořit, ve varlatech existují, a tak je možné je odebrat přímo z varlete a vajíčko oplodnit ve zkumavce.

Jak probíhá samotný zákrok?

Moderní medicína celou řadu zákroků zjednodušila a vasektomie je jedním z nich. Na dobrých klinikách se provádí vasektomie bez skalpelu. Je to naprosto rutinní zákrok, co zabere asi 45 minut se vším všudy (včetně přípravy). Při operaci se provedou jen dva drobné vpichy do kůže na šourku a jimi se přeruší chámovody. Nic se neřeže, ani nezašívá. Zásah do organismu je tedy minimální.

Pokud projevíte zájem o vasektomii, nejdříve vás čeká úvodní osobní konzultace, na které detailně proberete všechny aspekty zákroku. Lékař zhodnotí, zda je pro vás vhodný, a vysvětlí vám vše, co vás čeká. V den operace jen přijdete, na ambulanci strávíte asi 45 minut. V narkóze nebudete, zákrok se provádí v místním znecitlivění. Po zákroku si 20 minut v klidu poležíte a pak můžete jít domů. Hojení trvá asi 10 dní.

Po zákroku je třeba potvrdit úspěšnost

Provedením zákroku ještě není zajištěné, že je muž 100% neplodný. Musíte být trpěliví. Zhruba 3 měsíce po zákroku se provádí kontrolní spermiogram, který prokáže, zda se v ejakulátu nachází spermie. První tři měsíce je každopádně potřeba používat alternativní antikoncepční metody, protože po tuto dobu mohou v prostatě přežívat „staré“ spermie a mohlo by dojít k oplodnění. Když se i po třech měsících na spermiogramu objeví, následuje další kontrolní spermiogram po dalším měsíci.

Jak náročná je rekonvalescence?

Není to nic komplikovaného, přece jen jde o malý zákrok prováděný v lokálním znecitlivění. Stačí 24 hodin po operaci dodržovat klidový režim, týden se vyhýbat větší fyzické aktivitě a na 3-5 dnů omezit sexuální aktivitu. Dva týdny byste neměli chodit do bazénu a sauny, koupání se ve vaně byste měli nahradit sprchou. Ranky na šourku se mohou sprchovat od druhého dne po výkonu.

Nemůže dojít k nějakým komplikacím?

Komplikace jsou opravdu minimální, vyskytnou se zhruba u 2 % pacientů. Zákrok je obecně velmi dobře tolerován, i bolestivost je velmi nízká.

A co cena zákroku?

Začíná zhruba na 16 000 Kč. Jde o trvalé řešení, takže když to rovnáte s penězi, které by v případě heterosexuálního páru žena utratila za hormonální antikoncepci, i z finančního hlediska se tato metoda vyplatí.

Zdroj informací: www.skincareliberec.cz