Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 1. června 2024

Svátek slaví Laura, zítra Jarmil

Co ho vedlo k útoku? Atentátník na Fica promluvil

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Co ho vedlo k útoku? Atentátník na Fica promluvil

Lenka Kučerová

15. května 2024 21:49

Juraj Cintula

V Handlové dnes po jednání vlády postřelil 71letý muž z Levic slovenského premiéra Roberta Fica. Vypálil celkem pět ran, z nichž tři ho zasáhly do břicha, do bederní kosti a do ramene. Atentátník následně promluvil o svém útoku.

Server Topky.sk zveřejnil záběry, na kterých pachatel hovoří o tom, že nesouhlasí s politikou vlády.

Server upozornil, že ačkoliv čas pořízení videozáznamu není znám, útočník na něm má stejnou košili, jako během střelby na premiéra, a totožné zranění v oblasti hlavy, které měl utrpět při zadržení.

Video tak zřejmě pochází z doby po útoku. Kdo muži klade otázky a kdo je autorem samotného videa známo není.

Na několika sekundovém záznamu proběhne krátká konverzace. "Nesouhlasím s politikou vlády" uvedl atentátník. "A proto jste se před měsícem rozhodl co?" ptá se neznámý tazatel. "Vždyť jsou likvidována masmédia. Proč RTVS je napadána? Proč jsou lidé…. Mazák je proč vyhozen z funkce?" odpovídá útočník.

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica měl spáchat jednasedmdesátiletý spisovatel a básník Juraj Cintula z města Levice na jižním Slovensku. Uvedla to televize Markíza.

Podle dostupných informací je autorem básnických sbírek Sen rebela, Diptych a Vosy. Vydal i román Poselství oběti. 

Televize muže uvedla, že útočníka zpacifikovala premiérova ochranka. Ten pak seděl na zemi s pouty na rukou a komunikoval s policisty.

Následně policisté obehnali okolí místa činu páskou a evakuovali kulturní dům. Ochranka se zároveň postarala o bezpečnost ostatních členů vlády. 

Útočník byl v minulosti ve spojení s proruskou skupinou Slovenští branci. Informoval o tom podle Denniku N maďarský investigativní novinář Szabolcs Panyi. Slovenští branci na Facebooku v roce 2016 sdíleli fotografii, kde se nacházel i atentátník.

Nejnovější zprávy