Žena týrala krutým způsobem psy

Přidat na Seznam.cz

Praha – Žena roky chovala psy v nevhodných podmínkách, ohrožovala jejich životy, týrala je a způsobovala jim značné útrapy. V několika případech svým chováním pejskům způsobila trvalé následky, či přivodila smrt. Pro své chování byla obžalována pro trestný čin týrání zvířat a chov zvířat v nevhodných podmínkách, uvedla Policie České republiky.

Otřesným případem týrání zvířat, který započal přibližně před deseti lety, a skončil v březnu uplynulého roku návrhem na podání obžaloby, se zabývali kriminalisté druhého policejního obvodu od počátku května 2022. Detektivové více než ročním prověřováním případu zpětně zjistili, že tehdy osmadvacetiletá žena si založila živnost na chov psů, jejich výcvik a také prodej. Její podnikání však nebylo pro psy vůbec šťastné. Desítky pejsků chovala v nevyhovujících a trýznivých podmínkách, a to jak prostorových, tak zoohygienických. Zvířata chovala bez poskytnutí základní péče o chrup a srst, bez dostatečné hygieny, bez poskytnutí byť jen základní veterinární péče, např. v podobě chybějících očkování proti vzteklině. Vlivem těchto faktorů, kontaminovaným krmivem a nedostatečnou sanitací docházelo k vytvoření promořeného prostředí. Chov byl zamořen výkaly a močí, v kontaminované vodě a krmivu z řádně neumytých misek vznikaly bakterie plísní, které infikovaly vnitřní orgány psů a způsobily jim pneumonii a další nemoci. K samotnému ošetření psů na veterině docházelo jen málokdy. Mezi další faktory naprosto nevhodné pro chov byly stísněné prostory, ve kterých majitelka nebohá zvířata zdržovala a vlivem nich tak docházelo ve frustrovaných smečkách k potyčkám a zraněním, na jejichž následky poté psi umírali. V průběhu zmiňovaných deseti let žena čtyřnohé svěřence plemene biewer a yorkšír terier opakovaně atakovala, a to tak, že s nimi házela o zem a kopala do nich. Vzniklá zranění však nijak neřešila. Psi mimo jiné polévala studenou vodou, až se klepali strachy a zimou. Vlivem výše uvedených nevyhovujících faktorů došlo k úmrtí neurčitého počtu, nejméně však deseti psů.

V souvislosti s týráním odhalili policisté také otřesný případ týrání, kdy žena chovala čtyřletou fenku dlouhosrsté čivavy, které pomocí gumičky přichytila na dva týdny ocas k břichu tak, aby ulehčila možnému spáření hárající feny s ostatními psy. Tím způsobila feně poranění tkáně, rozsáhlé řezné poranění, trýznivou a krutou bolest a poranění vnitřních orgánů. Zranění nijak neřešila a fenka tak v průběhu několika měsíců pošla. Před svou smrtí však ještě dokázala porodit štěňata, která chovatelka ihned prodala.

Jiná narozená štěňata pak neoprávněně prezentovala a prodávala jako čistokrevná s falešným průkazem původu i očkovacím průkazem. Zájemcům uváděla, že jsou vhodná do chovu, přičemž jí šlo především o zvýšení prodejní ceny, ač se o čistokrevná, chovná a papírová štěňata rozhodně nejednalo.

Na celý smutný případ upozornili policisty pracovníci Úřadu městské části Prahy 16, kteří prověřovali ženu v jiné věci. V místě bydliště ji v tu chvíli nezastihli, nicméně si před domem všimli torza štěněte v igelitové tašce a mnoha psů v klecích.

Žena byla obžalována pro trestné činy týrání zvířat a chov zvířat v nevhodných podmínkách pokud bude odsouzena, hrozí ji až osmiletý trest odnětí svobody.

zdroj: Policie České republiky