Hlavní obsah

Rulík: Změníme přesilovku 5 na 3, jiné složení útoků probereme. Kvůli štěstí už nebude sledovat NHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro diváky to byl atraktivní duel a s jedenácti góly i výtečná podívaná s vítěznou tečkou. Jaké to bylo pro kouče? „Těžký,“ řekl hned na úvod pozápasového rozhovoru kouč hokejové reprezentace Radim Rulík. V něm mluvil třeba o nepovedené přesilovce 5 na 3, možných změnách v útočných formacích i situaci v zámoří.

Český tým obral Dánsko o tři body na velké akci po dvanácti letech. Divočinu na závěr si diváci velmi užili, těší Radima RulíkaVideo: Sport.cz

 
Článek

V čem vás zápas potrápil nejvíc?

Hlavně v nepovedené dlouhé přesilovce 5 na 3, ta byla špatně sehraná. Kdyby to byl kvalitnější soupeř, mohlo by nás to stát i zápas. Protože jak se říká, když se nedá 5 na 3, tak se nevyhraje. Takže určitě změníme na takovou přesilovku sestavu, budeme na tom pracovat. Je pravda, že v Euro Hockey Tour jsme neměli jedinou přesilovku 5 na 3, možná jenom dvacet vteřin. Teď nás to potkalo poprvé. Ale nechci se vymlouvat, prostě to bylo špatně sehrané. Potom jsme inkasovali. Ale důležité bylo, že jsme dali na konci třetiny gól do šatny na 1:1. Ovšem celkově nám nešly v první části nohy, neměli jsme takový pohyb. Dánové byli důraznější, byli u všeho včas. Nebylo to pro nás jednoduché.

Pak ale přišla proměna, že?

Hodně nám pomohl ten vyrovnávací gól, druhá třetina už vyzněla jednoznačně pro nás, ale bohužel jsme si nepohlídali závěr, kdy jsme inkasovali. Ta branka chvíli před koncem zase posílila Dány do třetí části. Takže do toho kopli, šli si za možností vyrovnat. Potom jsme prostřídávali, nestihli jsme se dostat včas do defenzivních pozic, které chceme hrát. A dostali jsme gól na 3:3.

Hned jste ale zvládli zareagovat.

Myslím si, že v tu chvíli naši hráči zase zapnuli, ukázali morál, že nechtějí prohrát. A chtějí ho pro sebe. Strašně klíčový byl gól na 4:3 od Tomáše Kundrátka, jak to tam prostřelil. V ten moment to Dánové otevřeli, šli do rizika, neměli zajištěnou obranu. Z toho pramenily brejkové situace. Jsem rád, že jsme je proměnili a utkání přetavili v náš prospěch. Nebylo to jednoduché, ale jsme rádi, že jsme to zvládli. Dánsko pro nás není zrovna soupeř, který by nám vyhovoval. Je to severské mužstvo, které hraje podobný styl jako Švédové. Není to s nimi jednoduché. Koukal jsem, že v minulosti byly i zápasy, kdy jsme měli 50 střel a prohráli jsme o gól, remizovali jsme nebo se rozhodovalo v nastavení. Jsem rád, že takový zápas nenastal.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Je právě zatím pozitivní, že když se vám nedaří, dokážete duel stejně urvat?

Zatím jsme rádi. Je to také dané soupeřem. Také jsme rádi, že se prosadili kluci, kteří ještě nebodovali, produktivita jim pomůže. Zvedne to sebevědomí. A věřím, že pro jejich výkon to bude lepší.

U dvou gólů bylo velmi dobré clonění před brankářem. Další důležitá věc, že?

Určitě kvitujeme, že jdeme do těch prostorů. Potom byl takový gól i na 7:4. Vzali jsme výzvu, protože jsme věděli, že jsme nic neporušili a měl by to být regulérní gól. Nakonec se ukázalo, že ano. Přesně na tom, aby někdo stínil, pracujeme. A jsem rád, že to vyšlo.

Měli jste hned informaci, že to je platný gól?

Ano, hned jsme to věděli.

Sestřih zápasu Česko - DánskoVideo: Česká televize

Mluvil jste o změnách v přesilovce 5 na 3. Složení klasické přesilovky zatím necháte?

Uvidíme. 5 na 3 vám z fleku řeknu, že to změníme. Budeme pracovat na tom, pokud taková situace nastane, abychom to sehráli lépe. Abychom byli nebezpečnější. Pokud jde o 5 na 4, podíváme se na video, rozebereme si to a uvidíme.

Plánujete zamíchat útočnými formacemi?

Víme, že ne všechno úplně fungovalo, ale necháme si to projít hlavou. Hned po utkání na to nemůžu relevantně odpovědět. Musím to prodiskutovat s kolegy.

Jak je povzbudivé, že se trefil Domik Kubalík?

Hlavně pro něj si myslím, že je to povzbudivé. Je to střelec. Hráč, který jestli má devízu pro tým, je to koncovka, zakončení. Určitě mu to hodně pomůže. Nejenom jemu, ale i dalším klukům, kteří se prosadili. Je to povzbuzení. Každý potřebuje něco pro sebedůvěru. A on přesně k tomu potřebuje gól.

Nenechali se hráči strhnout atmosférou, když vedli?

Určitě. Ale zase bylo důležité, že za stavu 3:3 jsme už nic soupeři nedovolili a už to jenom naskakovalo v náš prospěch. Tam se to zlomilo. Tedy až na ten jeden gól. Nakonec je 7:4 skvělý výsledek.

Každý zápas je vyprodaný, to vás musí jako trenéra těšit.

To jo, ale zase nechcete zklamat fanoušky.

Takže je to o to svazující?

Nevím, jestli je to správné slovo, zavazující. Ale víte, jak to chodí ve sportu. Někdy je to složitější. Můžete si naplánovat cokoliv, ale to není fabrika, to je sport. Je třeba jít postupně, věřit práci, která by mohla přinést výsledek. Takže po té cestě se snažíme jít.

Úleva pro Dominika Kubalíka, konečně se trefil. Byl to spíš gól Davida Tomáška, já se na tom jenom podílelVideo: Sport.cz

Jaká je v tom hluku komunikace na střídačce?

Je složitá. Kluci mě kolikrát neslyší, takže se k nim musím naklonit a říkat jim to do ucha.

Sledujete, jak se vyvíjí situace v zámoří, nebo to necháváte jen na generálním manažerovi Petru Nedvědovi?

Samozřejmě sleduji. Ale vždycky, když se podívám, tak to vyznívá negativně pro nás. Takže už se asi dívat nebudu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.