Dva české sprintové šampionáty

15.5.2024 Petr Klimpl

Dva české sprintové šampionáty

Dva sprintové šampionáty pořádá oddíl orientačního běhu TJ Spartak první brněnská.

Sprint

V sobotu je Mistrovství ČR ve sprintu v Jemnici. Tratě postavil Libor Zřídkaveselý v městské zástavbě, ve sportovním areálu, v historické části města s hradbami, v parku ve svahu pod hradbami, v zámku a v dalších dvou parcích v anglickém stylu. Podle pokynů lze čekat řadu umělých překážek. Mapu Sprint (část mapy Jemnice) připravil připravil Zdeněk Rajnošek.

Na startu se sejdou všichni naši nejlepší s výjimkou Terezy Janošíkové, která tak nebude obhajovat loňský titul z Opavy, stejně tak nestartuje loni bronzová Polka Hanna Wiśniewska. K favoritkám tak bude patřit loňská stříbrná medailistka Jana Peterová, ale především letos na jaře výborně běhající mistryně ČR v KO sprintu Barbora Matějková, dále pak zkušené Denisa Kosová, Vendula Horčičková a Tereza Čechová, či mladé Jana Pekařová, Lucie Semíková a Anna Karlová. V mužích je na startu kompletní první pětice loňského šampionátu z Opavy - Tomáš Křivda (zlato), Vojtěch Král (stříbro), Martin Roudný (bronz), Jakub Glonek a Jonáš Hubáček, jsou favority i letos, což je zřejmé i zřejmé z nominace na nadcházející závody SP, kam těchto pět závodníků jede společně s Danielem Vandasem, který by měl být jejich největším soupeřem. Ale zapomenout nelze i na další závodníky, ve sprintu není překvapení vyloučeno. Zajímavé bude i porovnání s medailistou z loňského MS Rakušanem Jannisem Bonekem, který se našeho šampionátu zúčastní.

V juniorkách se očekává velký souboj mezi dvěma nominovanými na Světový pohár Michaelou Novotnou a Emou Černou s juniorskou mistryní světa Lucii Dittrichovou, k spolufavoritkám patří i Markéta Rotková. V juniorech by měl potvrdit své sprinterské výsledky, které ho dovedly k nominaci na SP, Adam Zřídkaveselý. Ale nebude to mít jednoduché, jeho největšími soupeři by měli být především Daniel Bolehovský, Jiří Donda, Vilém Bednařík, Jan Strýček a Tomáš Dohnálek. V D18 patří k hlavním favoritkám trio Hana Vítková, Kateřina Doušková a Viktorie Škáchová, zapomenout nelze ani na Kateřinu Kožíškovou, Barboru Houskovou a Alici Gregorovou. V H18 je hlavním favoritem obhájce titulu Ondřej Brosch, ale bude mít velké soupeře v Tomáši Urbánkovi, Janu Štěpánkovi, Filipu Hanušová, Vladimíru Srbovi, Janu Vaníčkovi a Prokopu Tomáškovi. V mladších dorostenkách je pole favoritek velmi široké - Viktorie Vyziblová, Anna Kynčlová, Markéta Hanušová, Matilda Tomášková, Barbora Strýčková, Carolina Mullis, Tereza Stehlíková, ale i řada dalších. V mladších dorostencích loni vyhrál Tomáš Metelka, i letos patří do okruhu favoritů, jeho největším soupeřem by měl Erik Heczko, ale i další - Ondřej Štěpánek, Patrik Sedláček, Jiří Zápotocký, Matouš Skripnik, Matěj Šebelka či Martin Bulička.

Stránka závodu v IS ORIS je zde.

 

Sprintové štafety

Nedělní Mistrovství ČR sprintových štafet budou hostit Moravské Budějovice. Čtyřčlenné štafety (dvě ženy a dvě muži) čeká mapa Sprintové štafety (část mapy Moravské Budějovice) od autora Zdeňka Rajnoška. Libor Zřídkaveselý postavil tratě v městské zástavbě, ve sportovním areálu, v areálech základních škol, na koupališti, v zámku a jeho okolním parku. Také zde by měly být umělé překážky. V dospělých loni vyhrála štafeta SSU, ale při absenci Terezy Janošíkové tak horkým favoritem na medaili letos není. Tím je štafeta KAM, která byla loni bronzová, letos je posílena o Annu Karlovou. Jejich největším soupeřem by měl být tým PBM s řadou mladých ambiciózních závodníků doplněná hostující Lucií Dittrichovou. Tradičně k aspirantům na některou z medailí patří štafety PHK, TBM, ZBM a LPU, zapomenout nelze ani na týmy TAP, TUR a hlavně na předloňské vítěze LCE. V dorostu je na počátku sezóny situace nepřehledná, podle dosavadních výsledků jsou hlavními favority PGP a DKP, velmi silné štafety má SJC a TBM, do bojů o čelní umístění by měly zasáhnout i štafety VLI, TAP, ZTC a LPU.

Potřebné informace o závodě jsou na stránce závodu v IS ORIS.


« zpět