Kdo je Juraj Cintula, útočník, který střílel na Fica?

Robert Fico

Autor: Libor Frýdl

15. května 2024 21:09

Muž, který zaútočil na Roberta Fica, byl v minulosti ve spojení s proruskou skupinou Slovenští branci. Informoval o tom podle Denniku N maďarský investigativní novinář Szabolcs Panyi. Slovenští branci na Facebooku v roce 2016 sdíleli fotografii, kde se nacházel i atentátník.

Útočník střílel s jasnou politickou motivací, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Útočit na Roberta Fica se rozhodl po prezidentských volbách. "Chci vyzvat veřejnost, novináře a všechny politiky, abychom přestali šířit nenávist," požádal na tiskové konferenci ministr.

Vyzval všechny, aby na sociálních sítích přestali podporovat "bezprecedentní ohavný akt". Upozornil, že orgány činné v trestním řízení budou jednat. "Ani jeden ze skutků, které navádějí na nenávistný čin, nezůstane nepotrestán," řekl.

Požádal všechny, aby "přestali hromadit útoky nenávisti v rámci sociálních sítí a médií. A je jedno, jestli jde o opozici a koalici". Ministr vyzval i novináře, aby uklidnili situaci, protože mnozí z nich podle něj seli nenávist.

Policejní exprezident Štefan Hamran pro Dennik N uvedl, že to zatím vypadá na "fatální selhání ochranky premiéra". Na videu po postřelení Roberta Fica ho zaskočilo, jak tam chaoticky pobíhali ochrankáři. Měli s ním podle něj okamžitě odjet autem pryč do nemocnice.

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica měl spáchat jednasedmdesátiletý spisovatel a básník Juraj Cintula z města Levice na jižním Slovensku. Uvedla to televize Markíza.

Podle dostupných informací je autorem básnických sbírek Sen rebela, Diptych a Vosy. Vydal i román Poselství oběti. 

Televize muže uvedla, že útočníka zpacifikovala premiérova ochranka. Ten pak seděl na zemi s pouty na rukou a komunikoval s policisty.

Následně policisté obehnali okolí místa činu páskou a evakuovali kulturní dům. Ochranka se zároveň postarala o bezpečnost ostatních členů vlády. 

Server aktuality.sk uvedl, že útočník vlastnil zbraň legálně a dříve pracoval pro soukromou bezpečnostní službu.

Témata: Robert Fico Slovensko Juraj Cintula