Hlavní obsah

Anglické kluby budou jednat o možném zrušení videorozhodčích

Kluby anglické fotbalové Premier League budou na svém červnovém zasedání hlasovat o dalším využití videorozhodčích. Zrušit systém VAR navrhnul po sérii kontroverzních rozhodnutí tým Wolverhampton Wanderers. Vedení soutěže je nicméně pro zachování videorozhodčích.

Foto: Paul Childs, Reuters

Anglický rozhodčí Michael Salisbury během utkání mezi Chelsea a Brightonem

Článek

Systém VAR byl v Anglii zaveden v roce 2019 a především v aktuální sezoně se na něj z klubů snáší kritika. Vadí také několikaminutová zdržení při zkoumání sporných verdiktů. „Po pěti sezonách VAR v Premier League je čas na konstruktivní a kritickou debatu o jeho budoucnosti. Náš názor je ten, že cena, kterou platíme za malé zlepšení v přesnosti, je v rozporu s duchem naší hry, a proto by měl být VAR od sezony 2024/25 zrušen,“ uvedli představitelé Wolverhamptonu.

O návrhu Wolves se bude jednat 6. června na pravidelném ročním zasedání, přičemž VAR by skončil v případě, že by pro jeho odstranění hlasovalo alespoň 14 z 20 klubů. Premier League uvedla, že stejně jako rozhodcovské sdružení PGMOL setrvání videa podporuje.

Jedinou z 30 nejkvalitnějších evropských soutěží, jež aktuálně nevyužívá VAR, je švédská liga. Tamní kluby VAR odmítají opakovaně.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.