Jurečkův „večírek při střelbě“: Inspekce jen koukala

15.05.2024 22:42

Kontrola Státního úřadu inspekce práce odhalila, že se Ministerstvo práce a sociálních věcí na vánočním večírku dopustilo přestupku. Na pracovišti měl být konzumován alkohol, což zákoník práce ukládá za nemožné. Jurečku by však před případnými sankcemi měla ochránit jeho poslanecká imunita.

Jurečkův „večírek při střelbě“: Inspekce jen koukala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Státní úřad inspekce práce zahájil kontrolu na Ministerstvu práce a sociálních věcí letos v únoru kvůli možnému porušení předpisů v oblasti bezpečnosti práce na vánočním večírku. Ten se konal 21. prosince 2023 v budově ministerstva. Daný večírek byl posléze hojně mediálně diskutován i kvůli Jurečkově účasti na večírku zejména v kontextu tragédie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, která se uskutečnila v ten samý den.

Z kontroly Státního úřadu inspekce práce vyplývá, že Ministerstvo práce a sociálních věcí v čele s ministrem Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) se v průběhu vánočního večírku dopustilo porušení zákona.

„Kontrolou bylo zjištěno, že zaměstnavatel v průběhu vánočního setkání nevytvořil bezpečné a zdraví neohrožující pracovní prostředí a pracovní podmínky vhodnou organizací bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a přijímání opatření k předcházení rizik, neboť umožnil požívání alkoholických nápojů na svém pracovišti,“ uvedl pro iROZHLAS mluvčí inspektorů Richard Kolibač.

Povolení pití alkoholu na pracovišti je v rozporu se zákoníkem práce. V důsledku toho bylo zahájeno přestupkové řízení, které může skončit pokutou v rozmezí 10 000 až 50 000 korun. „Na základě kontrolního zjištění zahájí Oblastní inspektorát práce pro hlavní město Prahu se zaměstnavatelem přestupkové řízení o uložení pokuty, jehož výsledek nelze v tuto chvíli předjímat,“ řekl Kolibač.

Resort se vzdal práva na námitky proti zjištěným nedostatkům k obsahu protokolu Státního úřadu inspekce práce, který byl na ministerstvo zaslán podle Kolibače 26. dubna. Ministerstvo práce a sociálních věcí přislíbilo spolupráci s inspektorátem.

„Můžeme potvrdit, že MPSV bylo s výsledkem kontroly SÚIP seznámeno. Zjištění resort plně respektuje, a proto se vzdal práva na podání námitek. Jsme připraveni i nedále inspektorátu práce poskytovat veškerou součinnost v rámci navazujícího správního řízení,“ uvedl pro iRozhlas mluvčí resortu Jakub Augusta.

Přestože inspektorát prověřoval svoji nadřízenou organizaci a zaměstnance, samotný ministr Jurečka by neměl být sankcionován kvůli jeho postavení člena vlády i jeho poslanecké imunitě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okrádání v nemocnici. Za 120 Kč tohle? Dvě fotky snídaně spouštějí lavinu

11:53 Okrádání v nemocnici. Za 120 Kč tohle? Dvě fotky snídaně spouštějí lavinu

Dva suché rohlíky, jeden krajíček chleba a malá plastová krabička s margarínem. Takovou nemocniční s…