Hlavní obsah

Dlouhé čekání, pak sudí Plzni odvolal penaltu. Nechápu, proč to VAR zkoumal tak dlouho, zlobil se Koubek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhlédnout důležitý moment a vynést co nejrychlejší ortel. Samozřejmě spravedlivý. Taková by měla být funkce videorozhdočího. Jenže v Edenu VAR s hlavním arbitrem Karlem Roučkem hledali spravedlnost kvůli technickým problémům téměř sedm minut. Aby původně nařízenou penaltu pro Plzeň zkraje druhého poločasu Rouček odvolal. Středeční šlágr fotbalové ligy vyhrála Slavia 3:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Plzeňský Cadu (v černém) se snaží o míč obrat Zmrzlého

Článek

„Nemám čas zkoumat situace v zápase. Rozhodčí ale říkal, že viděl faul. Penaltový zákrok to teda asi nebyl, když penaltu odvolal,“ řekl trenér Plzně Miroslav Koubek. Co se v šestnáctce Slavie na začátku druhé půle odehrálo? Dlouhý aut Sampsona Dweha propadl na malé vápno, za míčem vystartoval plzeňský záložník Jhon Mosquera, atakovaný domácím stoperem Igohem Ogbuem. Než Mosquera doběhl k balonu, s bolestivou grimasou se skácel k zemi. Rouček, stojící poblíž, bez váhání nařídil pokutový kop.

Jenže než si exekutor Pavel Šulc postavil míč, dostal od Roučka signál, že situaci zkoumá VAR. Uběhla minuta, dvě, tři, čtyři, pět… A nic se nedělo. Teprve pak Rouček gestem naznačil, že se jde podívat k monitoru, který byl za brankou na opačné straně hřiště. Po skoro sedmi minutách konečně vynesl verdikt: penaltu ruším.

„Nechápu, proč situaci zkoumali sedm minut. Asi tam něco nebylo v pořádku, něco tam nesedělo. Tečka,“ podotkl Koubek. „Mně se to zdálo jako penalta, ale slávista Jhona podle sudích netrefil. Takže asi správně rozhodnuto,“ doplnil záložník Viktorie Lukáš Kalvach.

Během dlouhého čekání se dostal trenérovi Slavie Jindřichu Trpišovskému telefon se záběrem situace. Chystal se ji ukázat hlavnímu rozhodčímu. „Bylo jasně vidět, že pád Mosquery přišel dřív, než došlo ke kontaktu. Měl jsem celkem jasno. Čtvrtý rozhodčí mi říkal, že VAR má technické problémy. Čekalo se na ideální záběr, tak jsem chtěl pomoct,“ culil se Trpišovský.

Hostům se ale nepozdával ani verdikt z úvodu zápasu, kdy Mosquera upadl po běžeckém souboji s Ogbuem, který byl v ten moment posledním slávistou v poli. VAR po krátké chvíli Roučkovi sdělil, že bylo všechno o. k. Pokud by nebylo, znamenalo by to pro červenobílé značnou nepříjemnost, neboť by Ogbu musel být vyloučený.

„Díval jsem se v úterý na televizi… Radši tohle nebudu komentovat,“ pronesl Koubek. Narážel na podobnou situaci z úterního duelu na Spartě, po které vyfasoval obránce Ostravy Kpozo červenou kartu po kontaktu s unikajícím Veljkem Birmančevičem.