Fico je po operaci. Jedna kulka zasáhla žaludek a druhá kloub, uvedl ministr Taraba

Nemocnice, kde operovali Roberta Fica
Nemocnice, kde operovali Roberta Fica
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 15. 5. 2024

Premiéra Roberta Fica během výjezdového jednání vlády ve městě Handlová, když vyšel mezi lidi, postřelil 71letý muž z Levic. Zranění si vyžádala urychlenou operaci. Politik byl vrtulníkem transportován do nemocnice v Banské Bystrici. Prvotní informace zněly, že jeho stav je kritický. Aktuálně by měl však být z nejhoršího venku. Čeští politici útok odsoudili, mezi nimi se pro ŽivotvČesku.cz vyjádřili příkladem bývalý prezident Miloš Zeman a lídr stínové vlády Karel Havlíček.

Ve středu v pozdních večerních hodinách portál Aktuality.sk na základě důvěryhodného zdroje uvedl, že premiér je již po operaci a jeho zdravotní stav by měl být stabilizovaný.

Zprávu o úspěšné operaci následně potvrdil i slovenský Deník N. Podle slov slovenského ministra životního prostředí Tomáše Taraby (SNS) skončila Ficova operace úspěšně a politik by již neměl být v ohrožení života.

"Byl těžce zraněný –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jedna kulka zasáhla žaludek a druhá kloub. Okamžitě byl převezen do nemocnice a poté na operaci," sdělil Taraba deníku SME.

Ministr obrany Robert Kaliňák na tiskové konferenci v nemocnici uvedl, že Fico je stále na operačním sále. Operace probíhá už přes tři a půl hodiny, uvedl ve středu po 20. hodině.

Ke střelbě došlo před Domem kultury ve městě Handlová, kde zasedala vláda. V momentě, kdy Fico přišel mezi lidi, padlo několik výstřelů.

"S hlubokou lítostí jsem přijal zprávu o atentátu na mého přítele Roberta Fica," uvedl pro ŽivotvČesku.cz bývalý prezident Miloš Zeman, který nedávno Fica přijal ve své kanceláři v Praze. Redakce o tom dříve psala článek. "Pevně věřím, že se Robertovi podaří uzdravit. A přál bych si velmi, aby byl pachatel atentátu přísně potrestán. Vnášet násilí do politiky je absolutně nepřijatelné," doplnil pro ŽivotvČesku.cz Zeman.

Podobně se vyjádřil i bývalý dvojnásobný ministr Karel Havlíček (ANO). Redakce ŽivotvČesku.cz ho oslovila krátce po události. "Je to samozřejmě strašné. Premiéru Ficovi přeji, aby byl v pořádku a uzdravil se," sdělil pro ŽivotvČesku.cz opoziční politik.

Atentátníkovi, kterého okamžitě zpacifikovala policie, je jednasedmdesát let, je spisovatelem a básníkem a zakladatelem Literárního klubu Duha. V minulosti byl zaměstnancem soukromé bezpečnostní služby a prošel základním kurzem sebeobrany. V roce 2016 se stal terčem útoku zdrogovaného mladíka.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.