Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Přednáška o analýze rizik a DEHNsupportu


Document Actions
Přednáška o analýze rizik a DEHNsupportu
Při návrhu ochrany před bleskem a přepětím je důležitá pečlivá rozvaha. Nikoliv závěry typu "dělá se to ...". Rozhodnutí o úrovni ochrany před blesky a přepětím musí být na základě analýzy rizik podle normy ČSN EN 62305-2 ED.2. Norma obsahuje podrobný návod na hodnocení a minimalizaci rizik spojených s bleskem, aby zbytkové riziko bylo přijatelné. O pomocném DEHNsupportu měli zde dlouhou přednášku Jan Hájek a Dalibor Šalanský ...
Autorský článek, Komerční sdělení, ze dne: 16.05.2024
 

Asi všichni známe lidové tradice, návrhy, zlepšováky a jistá ubezpečení. V dávných dobách měly svá opodstatnění, třeba proto, že nebylo lepších vysvětlení. S vývojem technologií přibývají i nové způsoby diagnostik a algoritmů k návrhům. A v případě ochrany před bleskem a přepětím to platí také.

Běžná lidská činnost by měla začínat rozvahou, stejně tak by rozvaha měla vést k rozhodnutí, zda budeme chránit objekt nebo zařízení před účinky blesku a přepětí a v jaké kvalitě. Každý z nás má odlišné životní zkušenosti a hodnoty a každá investice má jiný očekávaný horizont návratnosti. Pro sjednocení pohledu a zvážení všech detailů, které by nás nenapadly, slouží analýza rizik dle ČSN EN 62305-2 ED.2. Tato část normy pomáhá zvážit rizika, která představuje blesk pro objekt a nabízí návod, jak tato rizika minimalizovat tak, aby zbytkové riziko bylo všeobecně akceptovatelné.

 

Tato norma není útlá, ale po důkladném přečtení už zřejmě nikoho nenapadne nic dalšího, jaké jiné parametry je potřeba zohlednit. Popisuje všechna možná rizika, která je potřeba vzít v úvahu, abychom co nejlépe ochránili nejen samotný objekt, ale také lidi a majetek v něm se nacházející.



Každý, kdo se pokusil vytvořit zjednodušený postup pro orientační zařazení objektu do hladiny ochrany před bleskem (LPL), brzy pochopil, jaká úskalí přináší nedokonalá tabulka. Málokdo byl natolik trpělivý, aby tuto analýzu rizik vypracoval pouze tužkou a papírem. Většina techniků využívala již od počátku platnosti této normy dostupné softwary.

DEHNsupport

DEHNsupport je software společnosti DEHN SE, který umožňuje nejen jednoduché a rychlé vytváření analýz rizik, ale také zjednodušuje správu a uchovávání již vytvořených projektů. Software DEHNsupport obsahuje nástroj DEHN Tool Box, který umožňuje rychle a jednoduše počítat dostatečné vzdálenosti pro elektrickou izolaci jímací soustavy pro různé typy objektů.

První část rozpravy o analýze rizik ...


Jak se naučit ovládat DEHNsupport a jak získat detaily z analýzy rizik?
Naštěstí Dalibor Šalanský a Patrik Augustin souhlasili s nahráním a publikováním záznamu, ve kterém vysvětlují používání softwaru DEHNsupport a analýzu rizik. Tento záznam je nejen volně k dispozici, ale také umožňuje každému uživateli rychle zjistit, jak pokračovat v analýze a osvěžit si znalosti softwaru.

Druhá část rozpravy o analýze rizik ...


Každý může kdykoliv využít příležitost, nechat si celou problematiku projasnit od jednoho z největších odborníků na ochranu před bleskem a přepětím.


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 14)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933