Hlavní obsah

Útok na Fica? Žádné otázky, zakázal mluvčí Slováků

Aktualizováno

Polský plán držet se Slováky bezbrankový stav co nejdéle a pak udeřit nevyšel. Už ve třetí minutě se gólově prosadil útočník Komety Brno Lukáš Cingeľ, kterého ještě v téže třetině napodobil útočník Seattlu Tomáš Tatar. Další góly padaly až v úplném závěru utkání. V 58. minutě se v rozmezí dvanácti sekund trefili Cehlárik a podruhé Cingeľ a Slováci zvítězili nad outsiderem skupiny 4:0.

Sestřih zápasu Slovensko - PolskoVideo: Česká televize

 
Článek

Úplně spokojeni ale nebyli. „Zbytečně jsme si to komplikovali. Když jsme měli střílet, přihrávali jsme, a když jsme měli přihrát, stříleli jsme. To samé ve středím pásmu ve druhé třetině. Měli jsme to dát k nim a napadat, ale snažili jsme se to vozit individuálně. Tak hrát nemůžeme,“ upozorňoval obránce Martin Fehérváry.

Slovensko je s devatenácti vstřelenými góly nejofenzivnějším týmem dosavadního průběhu mistrovství světa, fanoušci tak možná očekávali, že si radostně zakřičí častěji. Polští gólmani Tomáš Fučík a David Zabolotny, jenž ve 41. minutě zraněného parťáka nahradil, jim ale více nedovolili. „Čtyři nula je myslím pěkný výsledek. Nemůžeme jít do zápasu s tím, že si každý dá gól. Ty týmy mají svou sílu, proto musíme v první řadě dobře bránit,“ osvětloval taktiku útočník Andrej Kudrna.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Více než počet nastřílených gólů jej zajímalo vítězství a první nula na šampionátu pro brankáře Samuela Hlavaje. „Máme výborné brankáře, od nich to všechno začíná. Samuel chytal výborně a jsem rád, že má nakonec tu nulu. Pro nás je ale důležitější výhra. A je jedno, zda o gól, nebo o pět. Sčítají se jen vítězství, nicméně v posledních minutách jsme si na střídačce řekli, že Samovi k nule pomůžeme. Je to pro něj odměna,“ uvedl litvínovský útočník.

Z týmu extraligové Vervy do zápasu zasáhli tři útočníci. Ve stejném útoku jako Kudrna hrál Matúš Sukeľ, v polském dresu se jim snažil cestu za povinnými body znepříjemnit Pawel Zygmunt. „Těšili jsme se, že si proti sobě zahrajeme. Určitě si to později i nějak zhodnotíme,“ pousmál se Kudrna.

Soutěž: Největší hokejový fanoušek

Pošli fandící fotku a vyhraj hodnotné ceny v soutěži na Novinky.cz

Utkání proti Polsku se hrálo v den, kdy se Slovensko vzpamatovávalo z atentátu na premiéra Roberta Fica, který byl ve středu postřelen. Politik byl zasažen třemi střelami do břicha a podstoupil několikahodinovou operaci. Tiskový mluvčí slovenské reprezentace Peter Jánošík po utkání ovšem jakékoli dotazy na tohle téma utnul. „Prosím, žádné otázky na aktuální situaci na Slovensku. Pouze k zápasu,“ žádal novináře.

Situaci tak okomentoval pouze slovenský trenér polského týmu Róbert Kaláber. „Jsme na mistrovství světa, ale víme, co se děje. Je hrozné, co se ve světě děje. Je válka, jsou atentáty, na to by před pěti lety nikdo nepomyslel. Můžu říct jen, že držím place, aby bylo všechno v pořádku, aby se z toho dostal co nejrychleji. A vrátil se zdravý, nic víc k tomu se asi nedá říkat,“ řekl Kaláber.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.