Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Cestování

Pusť se k vodě ve středních Čechách 

Léto se blíží, teploty stoupají a vy už vyhlížíte, kde se zchladit, zasportovat si nebo jen odpočívat po náročné práci? Střední Čechy nabízejí spoustu možností, jak trávit volný čas nebo dovolenou na vodě a v jejím okolí.

Rekreační plavba Českým Holandskem
Půjčte si vybavenou kajutovou loď, ve které je všechno, co po cestě potřebujete. Díky omezenému výkonu nepotřebujete k jejímu řízení ani průkaz vůdce malého plavidla. I tak to nepodceňujte a než se chytnete kormidla, koukněte na pravidla plavebního provozu a na plavební mapu, ať víte, co vás po cestě čeká. Vyplujte z Mělníka po Vraňansko-hořínském plavebním kanálu, kde si budete připadat jak v Nizozemsku. Zakotvěte a přespěte v Marině Vltava Nelahozeves a otevřete si zámky na dolní Vltavě. V okolí je turistických cílů víc než dost, naplánujte si proto nocleh aspoň na dvě noci. Začněte renesančním zámkem a v místním bistru si dejte lahodnou zmrzlinu.

Nezapomeňte na protější břeh. Z Nelahozevsi se tam dostanete buď přes Kralupy nebo kratší severnější trasou přes Miřejovické zdymadlo. Můžete také využít služby mariny a nechat se na druhu stranu dovést přívozem. Na levém břehu najdete další zámek. Barokní Veltrusy se navíc pyšní rozlehlým anglickým parkem s množstvím romantických staveb, mostků a dančí obůrkou. Pokud se vám už nechce po svých, najměte si kočár tažený koňmi anebo si na pokladně půjčte kolo a poznejte park s průvodcem v rámci netradiční cykloprohlídky.

Vodácká romantika na Berounce 
Říct o údolí mezi Zvíkovcem a Roztoky, že je to nejhezčí úsek řeky Berounky, není vůbec odvážné. Do Zvíkovce dorazte raději den předem a přespěte v jednom ze tří zdejších kempů. Ráno začněte pod jezem a na rozehřátí si sjeďte rozvalený jez u Kočkova mlýna. U dalšího jezu v Čilé se vyloďte a na chvilku vyměňte pádlo za vlastní nohy. Asi dvoukilometrovou procházkou se dostanete ke Skryjským jezírkům. Pod jezem na druhém břehu řeky můžete navštívit Elektroskanzen Čechův mlýn. Interiéry malé vodní elektrárny, která tu funguje nepřetržitě už více než 100 let, jde navštívit jen po předchozí domluvě. Vplouváte na území Oty Pavla. Řeka se tu zařezává do hlubokého údolí. Na jedné z nich se ukrývá roubenka Kouřimecké rybárny, bývalého obydlí převozníka Karla Proška. Loď nechte u soutoku Berounky a Tyterského potoka.

Osvěženi pokračujte k Luhu pod Branovem. Pamětní síň Oty Pavla je umístěna v domku, kde mladý budoucí spisovatel pobýval se svými rodiči před 2. světovou válkou. Do kavárny V mechu a kapradí si zaskočte na něco sladkého. Poslední úsek cesty už je jen poklidná a trochu volejnatá plavba ke kempům na Višňové. Za nimi odevzdejte loď podle své půjčovny. Pokud nespěcháte domů, navštivte nedaleký královský hrad Křivoklát. Tahle perla českého i světového stříbrného plátna je od řeky vzdálena asi 2 kilometry.

Adrenalinové vodní sporty
Kde je nejlepší vlna? Na Orlické přehradě! Surfovat se dá i ve středních Čechách a je to jízda. Navíc, s wakesurfingem jsou vlny jistota. Půjčovnu najdete v kempu Trhovky, kde si můžete užít super koupání. Zkuste i další vodní sporty, které v Trhovkách nabízejí. Jestli máte rádi rychlost a vítr ve vlasech, wakeboarding bude přesně pro vás. Při něm se projedete skoro dvojnásobnou rychlostí a z vlny za člunem se stane odrazový můstek; vyzkoušejte si různé triky, rotace a salta! Prkno můžete vyměnit i za vodní lyže nebo se v klidu protáhněte při pohodové projížďce na paddleboardu.

Pohoda na parníku 
Naloďte se na palubu a užijte si výlet na královském parníku z Poděbrad proti proudu řeky k soutoku s Cidlinou. Plavbu vám zpříjemní restaurace přímo na palubě. Hned na začátku plavby budete mít před sebou zámek Poděbrady a jen o kousek dál poděbradské zdymadlo. Cíl královské výpravy je na soutoku Labe s Cidlinou. Na zpáteční cestu si dejte klidně čas, vyplatí se vystoupit a vrátit se až s další družinou na příštím spoji. Posedět můžete na venkovní terase u zdejší restaurace nebo se projděte do nedaleké obce Libice nad Cidlinou, kde najdete pozůstatky Slavníkovského hradiště. Nemusíte ale znova plout. Když si přibalíte brusle, koloběžku nebo kolo, cyklostezka se vám stane přímo královskou cestou zpět. Ať už po vodě nebo po souši, až dorazíte zpátky do Poděbrad, udělejte si procházku po lázeňském parku. Nesmíte minout ani místní zámek, ve kterém najdete jednu z poboček Polabského muzea. Den zakončete v místním kině, které promítá přímo v zámeckém areálu.

Parádní koupání
Jestli hledáte místo, kde si odpočinete nebo kde si zasportujete, v areálu přírodního koupaliště Nový rybník v Příbrami najdete obojí. K odpočinku využijte travnaté pláže, ale jen lenošit tu nemusíte. Vylezte na horolezeckou stěnu nebo si zahrajte minigolf. Oblíbený je i místní skatepark, stejně tak jako Hobitín a další dětská hřiště. Večer, když už necháte vodu plavat, zajděte na letní biják, který dávají v letním kině přímo v areálu. V mezičase se vydejte na výlet po okolí, a to třeba do Hornického muzea Příbram nebo na Svatou Horu, která je poutním místem.

Exotiku v podobě písčitých pláží, průzračnou vodu a letní drinky najdete u Jezera Lhota. Právem se pyšní označením jako jeden z nejkrásnějších přírodních areálů v Česku.  V minulosti bylo pískovnou a díky ultrazvukové technologii, kterou tady využívají na čištění vody, je plavání opravdovým zážitkem. Tady si budete připadat jak u moře!

Památky, zvířata i muzea
Aktivit kolem vody je ve středních Čechách spousta. Největší kontaktní zoopark v Čechách najdete v Zelčíně. Zaměřuje se na domácí zvířata, která si můžete pohladit i nakrmit. Půjčte si koloběžku, abyste viděli i něco z okolí, a když se budete chtít po tom všem trochu zchladit, paddleboard nebo raft z místního areálu to jistí. Doplujte až na soutok Labe a Vltavy pod Mělníkem, kde vás vyzvednou zaměstnanci zooparku a dopraví zpět do areálu.

Nad soutokem Labe a Vltavy v Mělníku zase navštivte zámek, který nabízí v sezóně možnost prohlídek. Příjemný zážitek nabízí i zámecká restaurace, cukrárna a vinné sklepy, kde se pořádají degustace. Kultovní tradici vodáctví s celou řadou zvyků, rituálů a vlastním slangem prozkoumejte ve Vodáckém muzeu ve Zruči nad Sázavou. Muzeum je součástí areálu místního zámku a dorazit sem můžete klidně po vodě. Vlastní nebo vypůjčenou kánoi zakotvíte u mola hned pod zámkem.

Zdroj a foto: www.pustitkvode.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *