Lobotka prohlásil vinu u malých požárů, zapálení Č. Švýcarska odmítl

foto Jednání krajského soudu s Jiřím Lobotkou obžalovaným ze založení obřího požáru v roce 2022 v Českém Švýcarsku, 16. května 2024, Ústí nad Labem.

Ústí nad Labem - Obžalovaný Jiří Lobotka dnes před krajským soudem v Ústí nad Labem částečně přiznal vinu v případě menších požárů v Českém Švýcarsku a na dalších místech Děčínska. To, že by úmyslně způsobil největší požár v České republice, odmítl. Soudce Roman Felzmann zatím o částečném prohlášení viny nerozhodl, vyžádá si zprávu lékaře vazební věznice, kde je obžalovaný od loňského května. Sedmatřicetiletý muž působil při hlavním líčení zmateně a chaoticky. Soud bude pokračovat v pátek.

Obžalovaný je bývalý dobrovolný strážce rezervace. Za obecné ohrožení a poškození cizí věci mu hrozí až 15 let vězení. Způsobení obřího požáru opakovaně odmítal už v minulosti. Podle obžaloby údajně způsobil ještě několik menších požárů, například loňský požár rozhledny na Vlčí hoře ve Šluknovském výběžku či posedy. Jeho obhájce Vít Pavko uvedl, že jeho klient nemusí být v pořádku.

"Soud má z pochopitelných důvodů pochybnosti o aktuálním stavu obžalovaného. Mám za to, že udělal správně, když si připravuje podklad pro budoucí rozhodování v té věci. Představte si, že by tento člověk nemusel být psychiatricky v tuto chvíli pořádku a bylo by s ním vedeno trestní řízení," řekl po konci hlavního líčení novinářům obhájce. Doplnil, že má pochybnosti o znaleckém posudku o zdravotním stavu klienta.

Z více než 30 poškozených osob, společností, pojišťoven a státních organizací k hlavnímu líčení přišla pouze právní zástupkyně ministerstva vnitra a zástupce obce Hřensko, bývalý starosta Zdeněk Pánek. S ohledem na to do soudní síně mohli všichni přítomní novináři. Při vstupu do jednací síně Lobotka zopakoval, že národní park nezapálil. Přivedla ho eskorta, ve vazební věznici je téměř rok.

Žalobce četl obžalobu zhruba půl hodiny. Muže viní z toho, že v období dlouhotrvajícího sucha, velmi vysokých teplot a přes opakované výstrahy meteorologů před nebezpečím požárů v noci z 23. na 24. července 2022 ve Hřensku v lokalitě Malinový důl úmyslně rozdělal oheň. Pomohl si k tomu přineseným lihem, zapalovačem a klestím, stojí v obžalobě.

Vzniklý požár se rozšířil nejméně na 1100 hektarů. Podle státního zastupitelství plameny zničily asi 11 staveb zejména v osadě Mezná. Kvůli požáru se evakuovalo nejméně 532 lidí. Státní zástupce připomněl, že náročný zásah trval 21 dní a způsobil škodu okolo 270 milionů korun, ale nárokovaná škoda je vyšší.

Likvidace požáru byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Do boje s požárem byli nasazeni profesionální i dobrovolní hasiči z celé republiky, velké množství techniky včetně vrtulníků s vaky s vodou a letadel, a to i ze zahraničí. U hašení pomáhali i policisté, vojáci, záchranáři, samosprávy a řada dobrovolníků. Zhruba šest desítek hasičů utrpělo zranění, někteří skončili i v nemocnici. Museli se evakuovat obyvatelé několika obcí, v osadě Mezná shořely tři domy a další plameny poničily.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je středa 29. května 2024

Očekáváme v 14:00 21°C

Celá předpověď