Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Jak se dobře vyspat, i když vás trápí bolesti zad

Pokud vás trápí bolesti zad, noci jsou pro vás dost možná noční můrou. Lehnete si do postele a někdy se i celé hodiny převalujete. Nemůžete najít polohu, ve které by vám bylo dobře. Ve které byste mohli usnout. Ráno jste pak jako zlámaní a děsíte se dalšího večera, další noci… Pohybová specialistka Zuzana Rybářová pro vás připravila přehled nejčastějších spánkových poloh a rad, jak se v nich uvelebit, aby ten vytoužený spánek přišel co nejdříve.

„Pravdou je, že pouze odpočinuté tělo může regenerovat. A u bolestí zad to platí dvojnásob. Kvalita spánku je proto zcela zásadní věcí, na kterou bychom se měli zaměřit. Ještě před ulehnutím do postele v ložnici pořádně vyvětrejte. Pokud můžete, mobil nechte mimo pokoj. Pro pozitivnější naladění doporučuju vyměnit jej na nočním stolku za malý deníček, do kterého si před spaním napíšete tři věci, za které jste dnes vděční. Celý proběhlý den budete vnímat pozitivněji a lépe se nastavíte i na ten nadcházející. A rozhodně se vám bude klidněji usínat,“ říká Zuzana Rybářová, pohybová specialistka z pražského Studia Maiselovka.

Ať už zvolíte jakoukoliv pozici, pamatujte vždy na to, že zcela zásadní je to, abychom měli správně vyrovnanou páteř. „Pomocníkem vám může být jednoduché pravidlo, kdy by měly nad sebou v jedné ose spočívat uši, ramena a kyčle. Stejně tak se soustřeďte na příliš velké mezery mezi tělem a matrací a případně je vypodložte polštářky či srolovanými ručníky, aby se nepřetěžovaly jak svaly, tak páteř,“ doporučuje odbornice a přidává návod, jak nastavit tělo v jednotlivých usínacích pozicích.

1. Pozice vleže na zádech
Pokud vás bolí záda, vypodložte si kolena polštářem a krční páteř vypodložte menším anatomickým polštářem, určeným speciálně pro tuto oblast.

2. Pozice vleže na břiše
Vytočte dolní končetiny špičkami k sobě, případně spusťte chodidla přes okraj postele, aby se nohy i bedra uvolnily. Pod hlavou mějte jen malý (nebo lépe žádný) polštářek určený pro krční páteř. Pokud pořád cítíte napětí v zádech, polštářek si dejte i pod spodní část břicha.

3. Pozice vleže na boku
Dejte si mezi kolena polštář či stočený ručník – zajistí lepší nastavení páteře. Pokud vás trápí větší bříško nebo prsa, vypodložte i ty. Tip: Veškerá tato vypodložení zvládnete udělat jednou peřinou, kterou si dáte mezi kolena, pod břicho, prsa, a nakonec i pod hlavu.

Zuzana Rybářová je pohybová specialistka, věnuje se trigger point terapii a zabývá se také technikami proti psychickému přetížení. Je autorkou online projektu 21 dnů proti bolesti zad a stresu, přednáší o zdravém životním stylu, vede živé i online lekce cvičení. Na webu Zuzica.cz píše o novinkách, které zkouší na vlastní kůži (a především záda).

 Zdroj a foto: www.zuzica.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *