Vývar z kostí: Tajemství krásné pleti a pevného zdraví našich babiček

Nalévání vývaru do zdobeného talíře, okolo zelenina Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Vývar z kostí, tradiční pokrm našich babiček, se v posledních letech stal velkým hitem zdravé výživy. Tato jednoduchá, ale výživná polévka je plná prospěšných látek, které podporují zdraví kloubů, pokožky i trávení. Příprava domácího vývaru je snadná a levná záležitost. Stačí jen kvalitní kosti, zelenina, koření a trocha trpělivosti. Pojďme se společně podívat, proč je vývar z kostí tak zdravý a jak si ho připravit.

Přečtěte si také

Recept na křehké jablečné kapsičky s tvarohovou náplní

Proč je vývar pro naše tělo tak prospěšný?

Vývar z kostí je čirá tekutina, která vzniká dlouhým vařením kostí ve vodě. Nejčastěji se používají kosti hovězí, kuřecí, krůtí nebo rybí. Během vaření se z kostí uvolňují cenné, zdraví prospěšné živiny, jako je kolagen, želatina, minerály a aminokyseliny. Tyto látky se rozpouštějí ve vodě a vzniká tak výživná a chutná tekutina. Vývar z kostí se tradičně používá jako základ pro polévky a omáčky, ale můžete ho pít i samotný.

Vývar z morkových kostí
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Vývar z morkových kostí

Hovězí vývar z morkových kostí vám skvěle poslouží nejen jako výživná polévka, ale perfektně se hodí i jako základ pro výrobu omáček. Poctivý vývar, který necháte táhnout několik hodin, vás kromě výborné chuti odmění také množstvím minerálů a dalších tělu prospěšných látek.

Vývar z morkových kostí
Vývar z uzeného masa
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Vývar z uzeného masa

Vývar z uzeného masa vás zasytí a dodá energii, navíc jeho přípravou můžete připravit hned dvě jídla. Pokud použijete uzenou křížovou kost, poslouží vám maso z ní i jako hlavní chod. Výborně se hodí také uzená žebra nebo jiné uzené maso s kostí.

Vývar z uzeného masa

Jaké jsou zdravotní benefity vývaru?

1. Podporuje zdraví kloubů a kostí

Vývar z kostí je bohatým zdrojem kolagenu a želatiny, což jsou bílkoviny, které tvoří základní stavební kámen našich kloubů, kostí, šlach a vazů. S přibývajícím věkem naše tělo produkuje méně kolagenu, což může vést k bolestivosti a ztuhlosti kloubů. Pravidelná konzumace vývaru může pomoci doplnit zásoby těchto látek v těle a podpořit tak zdraví kloubů a kostí.

2. Zlepšuje kvalitu pleti

Kolagen obsažený ve vývaru je důležitý nejen pro zdraví kloubů, ale také pro pružnost a pevnost pokožky. S věkem naše pokožka ztrácí elasticitu a tvoří se na ní vrásky. Konzumace vývaru z kostí může pomoci zpomalit proces stárnutí pleti a zlepšit její kvalitu. Kolagen také podporuje tvorbu kyseliny hyaluronové, která pokožku hydratuje a vyhlazuje.

Vývar v modro-bílém talíři Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

3. Posiluje imunitu

Vývar z kostí obsahuje aminokyseliny, jako je glycin a prolin, které mají protizánětlivé účinky a podporují funkci imunitního systému. Glycin je důležitý pro tvorbu glutathionu, hlavního antioxidantu v našem těle, který chrání buňky před poškozením volnými radikály. Pravidelná konzumace vývaru tak může přispět k posílení imunity a snížení rizika onemocnění.

4. Zlepšuje trávení

Želatina obsažená ve vývaru má blahodárné účinky na trávicí systém. Pomáhá obnovovat sliznici střev a snižuje propustnost střevní stěny, což může zmírnit příznaky zánětlivých onemocnění střev, jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida. Aminokyseliny ve vývaru také stimulují tvorbu žaludečních šťáv a podporují trávení bílkovin.

Domácí vývar z kostí – recept

Příprava domácího vývaru z kostí je velmi snadná a levná záležitost. Budete potřebovat:

  • 1–2 kg kvalitních kostí (hovězí, kuřecí, krůtí nebo rybí)
  • 2–3 l vody
  • 1–2 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy (pomáhá uvolnit živiny z kostí)
  • Zeleninu dle chuti (cibule, mrkev, celer, petržel)
  • Koření dle chuti (pepř, nové koření, bobkový list)
  • Sůl
Kuřecí vývar
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Snadný

Kuřecí vývar

Poctivý kuřecí vývar zlatavé barvy neuspěcháte. Když si na něj však vyhradíte dostatek času a necháte jej dlouze táhnout na mírním ohni, získáte skvělou polévku plnou živin a výborné chuti.

Kuřecí vývar
Krůtí vývar
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Krůtí vývar

Kvalitní a silný krůtí vývar vás spolehlivě zasytí i zahřeje. Jeho příprava je snadná a připravit jej zvládne i začátečník. Výrazné chuti pak docílíte, pokud jej necháte dlouze táhnout na mírném stupni několik hodin.

Krůtí vývar

Postup:

  1. Kosti omyjte a vložte do velkého hrnce. Zalijte studenou vodou a přidejte ocet nebo citronovou šťávu.
  2. Přiveďte k varu a sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu.
  3. Přidejte nakrájenou zeleninu a koření. Stáhněte plamen a vařte na mírném ohni po dobu 12-24 hodin (čím déle, tím více živin se z kostí uvolní).
  4. Hotový vývar přeceďte přes jemné sítko a dochuťte solí.
  5. Vývar nechte vychladnout a skladujte v lednici (vydrží 3-4 dny) nebo v mrazáku (vydrží několik měsíců).
Maso se zeleninou v hrnci Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Vývar z kostí je jednoduchý a levný způsob, jak podpořit své zdraví. Je bohatým zdrojem kolagenu, želatiny, minerálů a aminokyselin, které prospívají našim kloubům, kostem, pokožce, imunitě a trávení. Zařaďte ho do svého jídelníčku a uvidíte, že se budete cítit zdravější a vitálnější.

Zdroj: Kupi, Healthline, MD Anderson Cancer Center