16. května 2024 07:00

Atentátů v nejvyšší politice známe desítky. Vraždilo se i v přímém přenosu nebo ze strachu z míru

Atentáty na hlavy států, ať již krále, prezidenty nebo předsedy vlád, byly v posledních desítkách let častým způsobem vyjádření nesouhlasu s vládou, politickým působením nebo osobními postoji zavražděných. Naposledy se 15. května 2024 stal terčem atentátníka slovenský premiér Robert Fico.

Rozpad koloniální soustavy a studená válka byly od poloviny 20. století významnými hnacími silami politické nestability v mnoha tradičních i nově vzniklých zemích světa. Líákat Alí Chán, první pákistánský premiér, byl v roce 1951 zavražděn osamělým atentátníkem Saídem Akbarem. Dne 20. července 1951 byl jordánský král Abdalláh I. zastřelen u vchodu do mešity Al-Aksá v Jeruzalémě, když přicházel na páteční modlitbu, a to Palestincem, který se obával, že král uzavře mír s Izraelci.

Přečtěte si také: Atentát na Heydricha vymyslel generál Moravec jako osobní mstu za popravu kamaráda

Během revoluce v Iráku 14. července 1958 byl v rámci svržení královské rodiny zavražděn irácký král Fajsal II. V roce 1960 byl Inedžiró Asanuma, předseda japonské Socialistické strany, ubodán pravicovým extremistou. Dne 30. května 1961 byl zastřelen prezident Dominikánské republiky Rafael Trujillo při atentátu, který měl ukončit jeho tři desetiletí trvající diktátorskou vládu.

Prezidenti, králové i diktátoři

Atentát na Johna Fitzgeralda Kennedyho byl spáchán v pátek 22. listopadu 1963 v texaském Dallasu. Údajný střelec Lee Harvey Oswald byl sám o dva dny později zastřelen a okolnosti atentátu na 35. prezidenta USA dodnes zůstávají neobjasněné.

Dne 25. března 1975 byl saúdskoarabský král Fajsal bin Abd al-Azíz zastřelen z bezprostřední blízkosti svým synovcem Fajsalem bin Musaidem Al-Saúdem, který se právě vrátil ze Spojených států. Dne 27. srpna 1975 byl etiopský císař Haile Selassie I. zavražděn podplukovníkem Danielem Asfawem na příkaz prozatímní vlády Derg.

V Paraguayi byl 17. září 1980 při přepadení zavražděn nikaragujský diktátor Anastasio Somoza Debayle. Anvar Sadat, prezident Egyptské arabské republiky (dříve prezident Sjednocené arabské republiky), byl zavražděn 6. října 1981 během výroční přehlídky na oslavu operace Badr, zahajovacího manévru Jomkipurské války.

Terčem je premiér

Švédský premiér Olof Palme byl 28. února 1986 zavražděn ozbrojeným mužem téměř o půlnoci poté, co se svou ženou navštívil kino. Pár nedoprovázela žádná ochranka. V roce 2020 švédská prokuratura označila za vraha Stiga Engströma.

Dne 17. srpna 1988 zahynul pákistánský prezident generál Zijául Hak spolu s dalšími 31 osobami, včetně náčelníka generálního štábu pákistánských ozbrojených sil, velvyslance USA v Pákistánu a šéfa vojenské mise USA v Pákistánu, když se jeho dopravní letadlo C-130 záhadně zřítilo.

V Indii byli v roce 1984 zavražděni premiérka Indira Gándhíová a v roce 1991 její syn Rádžív Gándhí (ani jeden z nich nebyl příbuzný Mahátmy Gándhího, který byl sám zavražděn v roce 1948), což souviselo se separatistickým hnutím v Paňdžábu a na severu Srí Lanky. V Libérii byl 9. září 1990 zavražděn prezident Samuel Doe poté, co byl zajat povstalci. Jeho trýznivou a brutální smrt zachytila v přímém přenosu televize.

V Izraeli byl 4. listopadu 1995 zavražděn premiér Jicchak Rabin. K činu se přiznal a byl odsouzen Jig'al Amir. Při nepálském královském masakru 1. června 2001 byli nepálský král Biréndra a královna Aišvárja spolu s několika dalšími členy královské rodiny zastřeleni psychicky labilním nepálským korunním princem Dipendrou, který se střelil do hlavy a zemřel o tři dny později 4. června, přičemž svou velmi krátkou vládu jako král strávil v kómatu.

Srbský premiér Zoran Djindjić podlehl 12. března 2003 střelným zraněním, která utrpěl při atentátu v Bělehradě. Za útokem, který zorganizovali členové zvláštních policejních jednotek, stály nejspíše zločinecké skupiny napojené na předchozí srbské vedení.

Mohlo by vás také zajímat: Atentáty, které změnily USA: Jaké byly motivy k vraždám prezidentů?

V Libanonu byl 14. února 2005 zavražděn bývalý premiér Rafík Harírí, což vyvolalo vyšetřování ze strany OSN. Domněnka obsažená ve výsledné Mehlisově zprávě, že se na něm podílela Sýrie, podnítila takzvanou cedrovou revoluci, která vyhnala syrská vojska z Libanonu. V Pákistánu pak byla v roce 2007 zavražděna bývalá premiérka a vůdkyně opozice Bénazír Bhuttová, když kandidovala ve volbách.

Slovenský premiér Robert Fico byl 15. května 2024 po výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelen a v ohrožení života dopraven vrtulníkem do nemocnice v Banské Bystrici. Po operaci je ve stabilizovaném stavu.

Zdroj: Wikipedia, BBC, CNN

Video, které jste mohli minout: Premiér Fico odmítl migrační pakt

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom