Vitamínová bomba pro posílení imunity: Recept na vynikající bezinkový sirup jako od babičky

Sklenice s bezinkovým sirupem, vedle ní bezinková limonáda a bezové květy DUSAN ZIDAR / Shutterstock.com

Bezinkový sirup patří mezi oblíbené domácí sirupy. Báječně chutná, a navíc má i řadu zdravotních benefitů. Naše babičky ho dělávaly pravidelně a nedají na něj dopustit. Příprava bezinkového sirupu není složitá a zvládne ji i začátečník v kuchyni. Stačí jen dodržet správný postup. Zamiluje si ho celá rodina. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Jedinečná kombinace masa, zeleniny a vína: Udělejte si výborný alsaský hrnec podle Zdeňka Pohlreicha

Před bezem klekni!

Tak praví jedno lidové přísloví, tedy alespoň část z něj. Bez černý obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Je v něm nejvíce zastoupen vitamín C, vitamín A a řada dalších prospěšných látek, které mají protizánětlivé a antivirové účinky. Bezinky zmírňují projevy chřipky, nachlazení, bolestí v krku a pomáhají také při astmatu nebo bronchitidě. Posilují imunitní systém a jsou účinným pomocníkem v boji s virovou nebo bakteriální infekcí.

Lidé používají bez černý k léčebným účelům už celá staletí. Uctívali ho Keltové i staří Germáni a k léčebným účelům ho využívali už starověcí léčitelé. Například ve 4. století př. n. l. se bezové květy a listy používaly jako projímadlo – květy a listy bezu jsou totiž mírně jedovaté. K bezu se váže také spousta lidových pověr. Pokud bezový keř políbí nastávající maminka, zajistí svému miminku šťastnou budoucnost.

Větvička bezu se dávala také do rakve zemřelým, protože bez byl dříve vnímám jako kouzelná rostlina, v níž sídlí duchové. Jedna pověra také říká, že do bezového keře nikdy neuhodí blesk. A když keř pokácíte a nezasadíte nový, budete mít velkou smůlu.

Levandulový sirup
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Levandulový sirup

Levandulový sirup bude lahodným základem domácích limonád, využijete jej však také do kávy nebo čaje. Jeho výroba je navíc velmi snadná, jde tedy o skvělý způsob, jak tuto voňavou bylinku využít v kuchyni.

Levandulový sirup
Sedmikráskový sirup
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Sedmikráskový sirup

Šťávy z obchodu jsou poměrně drahé a často bývají plné barviv, aditiv nebo éček. Teď na jaře rostou všude kolem nás sedmikrásky, nasbírejte květy a vyrobte si domácí sedmikráskový sirup pro sebe i děti. Je to lahůdka.

Sedmikráskový sirup

Recept na bezinkový sirup

Ingredience:

  • 40–50 květů černého bezu (nejlépe květy, které ještě nejsou úplně rozvinuté)
  • 1 kg krupicového nebo třtinového cukru
  • 3 větší citrony a 3 limetky
  • 2,5–3 l vody (květy musí být ve vodě celé ponořené)
  • 1 čajová lžička kyseliny citronové
Láhev domácího bezinkového sirupu a košík s natrhaným květem černého bezu Rostislav_Sedlacek / Shutterstock.com

Postup:

  • Vodu na sirup převařte a nechte ji zchladnout. Bezinkové květy pečlivě opláchněte studenou vodou a zbavte je nečistot a drobného hmyzu. Odstraňte zbylé lístky a zbytky stonků.
  • Citrony a limetky nakrájejte na tenká kolečka.
  • Připravte si důkladně vymyté sklenice a naskládejte do nich vrstvu květů, na ně dejte kolečka citronů a limetek a na ně opět vrstvu květů. Postup opakujte, dokud nenaplníte celou nádobu. Poté vše zalijte vychladnou převařenou vodou, sklenici přikryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin macerovat v pokojové teplotě.
  • Druhý den šťávu slijte a přeceďte přes jemné čisté plátno. Ve šťávě nesmí být zbytky květů, jinak se vám sirup zkazí.
  • Přecezenou šťávu oslaďte cukrem a míchejte, dokud se všechen cukr nerozpustí. Na závěr přidejte kyselinu citronovou – slouží jako konzervant.
  • Hotový sirup nalijte do vypláchnutých, sterilizovaných sklenic – doporučujeme je vypláchnout čistým alkoholem. Pro lepší konzervaci můžete do sirupu přidat pár kapek kvalitního alkoholu. Naplněné sklenice se sirupem dobře uzavřete. Sirup skladujte v chladu a temnu, tak vám vydrží nejdéle.

Zdroj: Kupi