Japonská vrba: jak ji zasadit a pěstovat?

Chcete si nějak oživit svou zahradu na první pohled? Japonská vrba je k tomuto účelu tou nejlepší volbou. Můžete ji vysadit nejenom do zahrady, ale také před dům či do živého plotu.

Japonská vrba (lat. Salix integra) neboli vrba celolistá je vysoce dekorativní pro její pestrobarevné listy, ale hlavně je docela nenáročná na pěstování, což jistě potěší mnoho zahrádkářů.

strom japonská vrba
Zdroj foto: Krzysztof Slusarczyk / Shutterstock.com

Kde je japonská vrba na prodej?

Určitě byste si měli tento keřík pořídit v dobrém zahradnictví, nebo specializovaných marketech. Tak budete mít jistotu, že jste si domů dovezli zdravý exemplář. Také se můžete poradit s odborným personálem, který vám dá základní rady.

Sázení japonské vrby je také v podstatě na vás, nicméně nedoporučuje se ji sázet v horkých dnech – nejlépe uděláte, když ji vysadíte koncem léta. Chytne se velice rychle, stačí, když si vyberete silnější kousek a pěkně se ujme. Nejčastěji koupíte japonskou vrbu přímo naroubovanou na kmínku.

Pěstování japonské vrby

Japonská vrba je na pěstování opravdu nenáročná, stačí jí vyhrabat dostatečně hlubokou jámu, do níž zasadíme zakoupený keřík. Je potřeba ji vystavit dostatečnému slunečnímu záření, ale také dodávat dostatek vody. Je skvělé, že tato vrba dokáže jednoduše přežít v našich podmínkám, jelikož zvládne i teploty 30 stupňů pod nulou.

Řez japonské vrby

Každý rok je potřeba vrbu minimálně dvakrát řezat, nejlépe třikrát – a to hlavně v době, než začne rostlina rašit. Do doby, než se vaše vrba zahustí, je třeba ji často ostřihávat. V prvním roce můžete nechat větve dlouhé jen 10 centimetrů nad roubováním, aby vzniklo maximálně 5 otoček. Každý následující řez můžete ponechat dalších 10 centimetrů – a udržujte korunku v takové délce, jaká se vám líbí.

Lze také vytvořit z japonské vrby živý plot. Hodí se to pro moderní zahrady, ve kterých se nasadí vedle sebe a řezáním se vytváří moderní plot, který třeba nahradí krušpán, případně jiný živý plot.

Japonská vrba v zahradě potěší každé oko.

TIP: Znáte japonskou třešeň sakura? Přečtěte si více o tomhle okrasném stromu.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.