Joseph Goebbels i přes námitky Hitlera jezdil do Prahy: Do našeho hlavního města cestoval nejen kvůli své milence

Joseph Goebbels i přes námitky Hitlera jezdil do Prahy: Do našeho hlavního města cestoval nejen kvůli své milence

Foto: Bundesarchiv, Bild 146-1968-101-20A / Heinrich Hoffmann / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Fakt, že Joseph Goebbels, druhý nejmocnější nacista, měl poměr s českou herečkou Lídou Baarovou a jezdil za ní do Prahy, je všeobecně známý fakt. Druhým důvodem jeho častých návštěv však byla rozsáhlá propaganda v Protektorátu.

Vztah Goebbelse s Baarovou

Připomeňme si komplikovanost samotného vztahu. Goebbels měl svou manželku a děti, avšak při jedné z pracovních cest se mu zalíbila krásná pražská herečka Lída Baarová. Také on se zalíbil jí a nebýt Goebbelsovy manželky (a přísného nacistického režimu), mohli spolu šťastně žít.

Adolf Hitler se o románku zanedlouho poté dozvěděl. Spousta Goebbelsových návštěv u Hitlera se točila kolem toho, aby dostal rozum, on však několikrát neposlechl. Sám Adolf Hitler měl však Lídinu fotku u sebe na nočním stolku. Baarová tímto vztahem zničila dobrou pověst své rodiny, což pocítili všichni rodinní příslušníci. Nakonec emigrovala do Rakouska, kde pokračovala ve svém hereckém povolání.

Goebbels v Praze hledal vhodné filmové studio

Paul Joseph Goebbels byl pověřen propagandou nacistického režimu. Součástí jeho práce bylo hlídat filmy, které se v Protektorátu vyráběly, aby vše bylo v souladu s nacistickým režimem, což byla součást propagandy.

Na první pohled se podle filmů zdálo, že Čechoslováci si žijí svým vlastním životem a nejsou nijak omezováni. Pouze židé jaksi chyběli v obsazení jakéhokoli filmu.

Joseph Goebbels klidně mohl šířit propagandu promyšlenými projevy, které by zmanipulovaly mnoho lidí. Ale proč to dělat, když si lidé spíše než projev pustí nějaký film? A tak začal přemýšlet nad tím, jak Hitlerovy názory představit širé veřejnosti. A tak jezdil od studia k studiu a hledal některé, které by jeho záměrům vyhovovalo. Zaměřoval se hlavně na samotné režiséry, kteří koneckonců měli ve filmu hlavní slovo a konečný výsledek se přizpůsoboval jejich nápadům.

Reklama

Barrandov ho nadchl

Goebbels zavítal i do ateliérů filmové studio Barrandov. Nemohl přehlédnout, co Miloš Havel vybudoval. K tomu dopomohla částečně Havlova rebelie, kdy odmítal prodat 51 % vlastnického podílu nacistickému režimu, přestože mu bylo pohrozeno hned několika způsoby, včetně jednosměrné jízdenky do koncentračního tábora. Nakonec však uvedený podíl prodal s tím, že může natáčet pět protektorátských filmů ročně. Tyto filmy měly dovoleno být v českém či slovenském jazyce.

Goebbelseho v Praze zaujaly filmové ateliéry Barrandov i Lída Baarová
Goebbelseho v Praze zaujaly filmové ateliéry Barrandov i Lída Baarová | Zdroj: Public domain, Wikimedia commons

Konkurence Walta Disneyho

Cíl byl jediný – najít studio na světové úrovni a svými úspěchy předčit Walta Disneyho. Také proto se zaměřoval také na studia animovaných filmů a seriálů. Jeho další cíl si zadal základnu ve Zlíně. Avšak ostatní nacisté upřednostňovali Ateliér filmových triků ve Štěpánské ulici. Goebbelsova mise však dokončena nebyla, a to díky tomu, jakým směrem se průběh války ubíral.

Oproti našim představám více než jen milenka

Důvody, proč Joseph Goebbels jezdil do našeho hlavního města, jsou tudíž dva, nejen jeden. Známý je však pouze tento, ačkoli hlavní náplní práce Josepha Goebbelse byla právě propaganda, zejména v Protektorátu Čech a Moravy.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama