Sobota, 1 června, 2024

Běh pro Paměť národa v Ostravě se uskuteční v Komenského sadech již 25. května

V průběhu května se již podeváté od založení neziskové organizace Post Bellum koná tradiční Běh pro Paměť národa. Sportovní klání proběhne napříč celou Českou republikou. 25. května se běh uskuteční také v Ostravě. Závodníci se můžou těšit na dvě délky tratí v krásném prostředí Komenského sadů. Nebude chybět ani doprovodný program, který nabídne swingový workshop, deskové hry, tvoření pro děti, rozhovory s podporovateli běhu a další aktivity.

Sportovní akce s benefičním přesahem se může zúčastnit opravdu kdokoliv. Jednotlivé tratě jsou uzpůsobeny tak, že si na své přijdou děti i dospělí. Účastníci mají možnost běžet sympatické4 km a pro ty nejzdatnější je připravena trasa dlouhá 8 km. Nebude chybět ani dětský závod na 200 m. Start a cíl bude u sochy Jana Amose Komenského na začátku Komenského sadů blízko Nové radnice. I když se jedná o charitativní závod, bude na místě připravena profesionální časomíra a startovní čísla s čipy.

Oblíbenost akce dokazují i statistiky. Minulý rok se napříč celou Českou republikou zapojilo rekordních 3 300 běžců a ze startovného se podařilo získat na aktivity Paměti národa více než 1,6 milionu korun. Tyto peníze umožnily natočit přes 80 životních příběhů. Unikátnost závodu spočívá v tom, že si účastník může na své startovní číslo napsat, komu svůj běh věnuje –např. běžím za svého dědu, babičku, Miladu Horákovou, Václava Havla nebo třeba za politické vězně. Mnoho běžců věnovalo svůj sportovní výkon Ukrajině a jejím obráncům.

V rámci podpory akce se rozhodly zapojit také známé osobnosti. V Praze se akce zúčastnili například Vavřinec Hradilek či MarthaIssová. V Ostravě je patronem běhu rektor Ostravské univerzity Jan Kopecký, který rovněž sám poběží, stejně jako náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová nebo herci Divadla Petra Bezruče, Ondřej Brett a Josef Trojan. Taťána Kocembová – Netoličková, bývalá světová atletka. Akci podpořili na dálku také Josef Mašín z Poděbrad a Jiří Barteček z Petrovic u Karviné. 
Registrace na závod je snadná a rychlá. Stačí navštívit webové stránky a vybrat si preferovanou variantu. 

Generálním partnerem Běhu pro Paměť národa je Nadace Tipsport. Běh pro Paměť národa v Ostravě je realizován s podporou statutárního města Ostrava. Dalšími partnery ostravského běhu jsouOstravská univerzita, magazín Positiv, Kofola a Crest Communications.

Více informací o běhu a partnerech společně s možností online registrace najdete na webu www.behpropametnaroda.cz.

O Post Bellum a Paměti národa

Nezisková organizace Post Bellum sbírá vzpomínky pamětníků a ukládá je do online sbírky Paměť národa. Dokumentaristé zaznamenali již více než deset tisíc svědectví válečných veteránů, vězňů nacismu a komunismu, disidentů, ale například i agentů StB. Stále hledají nové způsoby, jak jejich zkušenost předat hlavně mladší generaci. Pro žáky a studenty připravují vzdělávací programy, tvoří rozhlasové a televizní pořady, pravidelně publikují příběhy v médiích, pořádají projekce, výstavy, vydávají knihy. Pomáhají také dokumentovat historickou paměť v zemích, kde o svou svobodu bojují právě dnes. Post Bellum neustále na svých aktivitách pracuje. Například v období covidu vzniklo Centrum pomoci Paměti národa, které pomáhá zejména pamětníkům zorientovat se v obtížných životních situacích. Se začátkem ruské invaze na Ukrajinu zahájilo Post Bellum sbírku, díky níž obráncům Ukrajiny poslalo ochranné a zdravotnické vybavení v hodnotě více než půl miliardy korun. Více na postbellum.cz a pametnaroda.cz.

O Čtenářském klubu Ostrava

Klub jsme založily v roce 2014 a  tak tento rok slavíme desáté výročí. V klubu je celkem 18 žen staráme se o 32 dětí. Jsme většinou z Ostravy a okolí, ale najdou se i členky, které bydlí v Brně, Prostějově, nebo v Barceloně. Na každý rok si sestavujeme čtenářský plán, který je stejně nesourodý, jako jsou naše osobnosti. Naše profese sahají od marketingu, přes právo, pedagogiku, až po stavařinu. Každý měsíc nás najdete v nějaké ostravské kavárně, kde diskutujeme o knihách, životě, politice a samozřejmě o našich dětech a mužích. Běh pro Paměť národa organizujeme poprvé a věříme, že do Ostravy tato akce více než patří.
web klubu: https://ctenarskyklub7.webnode.cz/
Instragram klubu: https://www.instagram.com/ctenarskyklubostrava

Zdroj: TZ Běh pro Paměť národa Ostrava

RELATED ARTICLES