MojeKolo

Test: Cannondale Moterra SL - ebike s velkým motorem i baterií váží necelých 20 kg

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 16.5.2024

Cannondale je v segmentu horských elektrokol v podstatě již od začátku disciplíny, jejich elektrokola určená do ostřejšího terénu nesou název Moterra. Stejný název nese i model s přídomkem SL. SL jako superlight. Jedná se o název nadsazený? Určitě ne, protože s velkou baterkou a plnohodnotným motorem Cannondale Moterra SL neváží ani 20 kg.

Ptáte se jak vypadá odpověď americké značky Cannondale na nástup nových lehkých elektrokol? Takto! 

Cannondale Moterra SL je postavený na plnokarbonovém rámu, který se lehoučko podobá modelu Scalpel. Samozřejmě se jedná o zcela přepracovaný rám upravený pro vyšší zdvih a také zatížení. Nicméně jisté prvky podobnosti zde jsou. Asi největším styčným bodem je konstrukce zadní stavby, respektive absence čepu na řetězové vzpěře. Ta je v zadní části, blízko patek, výrazně zploštělá a v tomto místě dochází k ohybu materiálu. Tam, kde jiné značky využívající systém s Horst linkem mají čep, Cannondale umístil plochou planžetu nazývanou Flexpivot.
Obdobný systém se obvykle využívá u přepákovaného jednočepu, nikoliv u čtyřčepového zavěšení. Důvod je nasnadě, u čtyřčepu zde dochází k mnohem většímu otáčení než v případě jednočepu s ohybem na sedlové vzpěře.

Marketing Cannondale tvrdí, že kolo s planžetou FlexPivot "nabídne neuvěřitelnou trakci, citlivé brzdění a hravý pocit, který dodá jezdci sebedůvěru, aby mohl jet ještě ostřeji". Ruku na srdce, flexe materiálu nikdy nedovolí takovou volnost pohybu a otáčení jako čep. Takže zmíněné tvrzení je nutno brát trochu s rezervou.
Zásadní výhoda absence čepu je ale nižší hmotnost a výrazně větší boční tuhost. Takže něco za něco.

Cannondale kolo Moterra SL označuje jako trail bike. Zdvihově ano, 160 milimetrů zdvihu na vidlici doplňuje 150 mm vzadu, ale geometricky je to také trailbike? Těžko říct. S extrémně ostrou geometrii je možná trochu o kategorii nebo dvě dál. Za takto položený hlavový úhel by se nemuselo stydět leckteré sjezdové kolo. 62,5 stupně se jde o nevídanou hodnotu na kolech určených do "lehčího" terénu.

Hodně položená hlavovka dost ovlivňuje jízdní vlastnosti. Poznal jsem to už po prvním, relativně snadném trailu. Celkem jsem na kole strávil lehce prodloužené dopoledne, v podstatě co baterka dovolila. Objel jsem asi 10 kratších trailů a zhruba 30 km v nijak extra kopcovitém terénu. 

Rozmanitý mix tratí od přírodních až téměř trailcentrově hladké lajny pomohl odhalit silné stránky Moterra SL.
První věc, živost, kolo je neskutečně živé v dobrém slova smyslu. Přestože se jedná o ebike, jeho hmotnost se blíží analogu a pár kilo rozdílu při jízdě není vůbec cítit. K živosti se váže i schopnost udržovat a generovat rychlost, pokud s kolem dobře pracuješ v terénu doslova letí. Jakékoliv přišlápnutí či propumpnutí vystřelí kolo kupředu. Jako fakt jedu na ebiku? Tohle se mi hodně líbilo a je to dost nakažlivé.

Nemůžu si pomoci, ale na pomalejších trailech mi Moterra přišla dost tankovitá. Prostě jako kolo ze začátků 29" kol. Jet rovně a rychle, to chceš. Tam Moterra dominuje. Jakmile ale na řadu přijdou zavřenější zatáčky, výhoda položené vidlice je ta tam a začíná nutnost s kolem hodně pracovat. Opravdu hodně pracovat a to i malým 27,5" kolem vzadu. Výzvou může být i třeba projetí switchbacku, zatáčky o stoosmdesát stupňů. Udělat endo s takto extrémně položenou vidlicí, ukáže jak dobrý jsi trialista.

Vnímám, že Cannondale s kolem mířil na jinou cílovku, na cílovku, které odhazovaní zadního kola nikdy nepoužije, na jezdce, kteří jezdí spíše hladší, jednodušší terény. Jaké? Napadá mě jeden typický příklad trailu, kde bude s Moterra SL největší zábava. Superflow na Rychlebských stezkách. Jo, ale tam s ebikem vlastně nejsi vítán... Tak třeba Floutek na Trutnov trails.

Moterra SL je trailové kolo se sjezdovou geometrií, dva protichůdné směry skloubené v jednom kole. Rozhodně se jedná o zajímavý koncept, který ovšem není pro každého.

Proč jsem psal o hladších trailech? Protože promovanou citlivost jsem hledal těžko, Moterra SL rozhodně není žehlička, která vyhladí drobné nerovnosti. Spíš je přehlédne a řeší až větší. Podobné je to s funkcí pod brzdou, pokud jezdíš stylem všechno přes zadní brzdu, Moterra tě donutí změnit své návyky. 

ESeLko umožňuje setup jak s oběma devětadvacítkami, tak mullet. Já dostal možnost vyzkoušet právě verzi s 29" vepředu a 27,5" vzadu. Zadní stavba je devětdvacitková a prostoru pro menší kolo je habaděj. Pro změnu setupu stačí vlastně jen vyměnit zadní kolo za větší a otočit flip čip. A nebo flip chip neotočit a lehce si tak upravit geometrii. Trochu ji odradikalizovat. Tohle nastavené bych rozhodně chtěl vyzkoušet, mám takové tušení, že to bude pecka.

Cannondale pro pohon zvolil motor Shimano EP801 s upraveným softwarem. Oproti běžným Shimanům jsou na výběr čtyři režimy dopomoci, jeden Eco, dva Traily a Boost, na displeji jsou označeny čísly od 1 do 4. Parametry motoru (točivý moment 85 Nm, maximální výkon 600 W) zůstaly shodné s klasikou.
K ovládání motoru je možné použít tlačítka na řídítkách a nebo na horní rámové trubce. Zapínací tlačítko na horní rámovce navíc zobrazuje stav baterie a zvolenou dopomoc. Provedení tlačítka působí docela lacině a přepínání režimů kliknutím není zcela praktické. V aplikaci si lze nastavit, jestli kliknutí přidává nebo ubírá dopomoc, očekávané chování, že dlouhé podržení půjde o jeden stupeň opačným směrem se nekonalo. Asi jsem špatně mačkal, nebo...

Jednotlivé režimy jde poladit v rámci aplikace v mobilu, ale standardní setup mi přišel asi nejlepší. Nejmenší dopomoc Eco je opravdu minimalistická, první Trail je spíše do nenáročného terénu, trojka, druhý Trail je určitě nejuniverzálnější a strávil jsem na něm nejvíce času. Boost neboli maximální neustálý výkon je silný, ale rovnat se s nejsilnějším režimem na Bosch motorech nemůže.
V čem se Shimano hrozně zlepšilo je průběh výkonu, vypínání dopomoci po dosažení 25 km/h. Za výkonové mapy zaslouží Shimano rozhodně pochválit.

Velký motor, velká baterka a lehká hmotnost, to je sen všech majitelů elektrokol. Vše z toho Moterra SL splňuje. Teoreticky s integrovanou vnitřní (snadno nevyjímatelnou) baterií s kapacitou 601 Wh bych měl vydržet jezdit skoro stejně dlouho jako na plnotučném ebiku. Zvláště, když vám budík na začátku ukáže dojezd 244 km. 

Je jasné, že s menší baterií bude dojezd kratší. Nabízí se srovnání s typickou 750 Wh baterií a Bosch pohonem. Bosch má o čtvrtku kapacity více, takže držet krok s kámoši na Boschi by neměl být problém. Najedou o trochu víc, ale určitě nenajedou dvakrát tolik co já.
Jaká je ale realita? Shimano bylo vždy trochu více hladové než jiné systémy a to se nezměnilo. Nechci dělat předčasné soudy po jednom dnu ježdění, ale možná najedou. Dostal jsem plně nabité kolo a po cca 30 km a maximálně 1000 metrech převýšení v vlnitém terénu, při ježdění nahoru dolů s minimem rovinatých úseků mi na displeji svítila červená a kolo již nedávalo plný výkon. Je to málo? Pokud hledáš maximální dojezd, tak ano. Pokud ale hledáš o dostatečný dojezd, který ti zajistí určitě 3 hodiny super ježdění, tak kapacita dostačuje. Škoda jen, že Shimano zatím nenabízí battery extender, to by posunulo Moterra SL ještě o kus dál.

Cannondale Moterra SL je trochu jiné elektrokolo se spoustou zajímavých vlastností, ale i s pár omezeními. S hmotností velmi podobnou light ebikům nabídne mnohem více výkonu s podobným dojezdem. Pokud bych se rozhodoval mezi lightebikem se slabým motorem typu Fazua či TQ a nebo Moterra SL mám úplně jasno. Pokud bych ale do srovnání zahrnul i motor Bosch SX, byl bych na vážkách. Chci více síly v podání Shimano a nebo více přirozenější sportovní pocit na SX? V autech platí, že objem nenahradíš... v ebicích krouťák taky ne...

Hledáš další technické informace o  Cannondale  Moterra SL? Najdeš je v představovacím článku nebo přímo na webu dovozce Aspire Sports

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Strejda 17.5.2024 - 8:40

    ...1.)za mě krásný kolo a´t si říká kdo chce co chce ...2.) pod odstavec ,,Nemůžu si pomoci, ale.." nezbývá než se podepsat, páč nejsem a už nebudu trialista, ale řidič tanku a 2 bajky mám přesně v podobným stylu 3.) kdy už kromě váhy rámu, motoru, baterky apod... bude klesat i cena ? ... to aby jednomu nebylo líto že rasuje kolo v hodnotě celkem pěkný motorky

  • anonymní uživatel whatever 17.5.2024 - 8:52

    Napsat o 600 Wh baterii do titulku v roce 2024 slovo VELKÁ, tak to už je hodně vysoká škola propagace (nebo propagandy?).
    Ve skutečnosti pokud je škála od cca 300 do cca 900+ tak 600 je přesně uprostřed.
    Ten titulek bych opravil, nemyslím že Dolekop potřebuje tenhle styl, na to jsou tu jiné servery.

    • profilová fotka Keli 17.5.2024 000 9:25

      Záleží na úhlu pohledu, Bosch má největší baterii aktuálně 750 Wh , ve srovnání s ním je 601 Wh stále velká? Nebo není?

    • anonymní uživatel Electronic Supersonic 17.5.2024 - 11:48

      v kategorii lehcich emtb s vahou pod 20kg je 600 wh baterie skutecne velka

  • anonymní uživatel GaGB 19.5.2024 - 23:48

    Na te 12 fotce ten prudkej vyjetej sjezd, je i v realu tak kolmo? To tam sjizdis na pohodu nebo to je o hubu? :D

    • profilová fotka Keli 20.5.2024 000 7:28

      Je to z kopce, řekl bych, že ale v pohodě sjetelné.

    • anonymní uživatel Úhlofil 20.5.2024 - 8:51

      vždyť ty stromy jsou úplně nakřivo.....

      • anonymní uživatel M 20.5.2024 - 9:06

        To bude fotomontáž.

      • anonymní uživatel Mára 23.5.2024 - 10:23

        Tak stromy nakřivo jsou ale to že je to trošku prudký, lehce.. je vidět i tak ne?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí