Střelná zranění břicha a hrudníku bývají často fatální, Fico měl podle všeho velké štěstí

Zranění, která Robert Fico při včerejším atentátu v Handlové utrpěl, jej mohla stát život. Podle informací slovenských médií zasáhla premiéra jedna kulka do břicha, další přes břicho do bederní kosti a třetí do levé ruky. Lékaři zjistili, že má prostřelené střevo a během večerní operace situaci komplikovalo blíže neurčené vnitřní krvácení v dutině břišní.

Střelná poranění živých tkání popisuje lékařská traumatologie podle způsobu, jakým se vystřelená kulka dostane do kontaktu s lidským tělem. Při průniku jeho povrchem dochází nejdříve k narušení integrity kůže, čímž vzniká tzv. vstřel. 

Kulka postupuje dál tkáněmi, porušuje je a kontaktem s nimi se může různě vychylovat z původního směru. Může se také rozpadnout na několik menších částí, které mohou dál postupovat samostatně různými směry. Dráha, kterou rána v těle urazí, formuje tzv. střelný kanál.

Pokud má střela dostatek kinetické energie a nenarazí na pevnější překážku ve „správném úhlu“, který ji zastaví, opouští nakonec tělo otvorem nazývaným výstřel. Střelné poranění tohoto typu se celkově nazývá průstřel. Pokud střela uvízne na povrchu těla s větší otevřenou ránou, jde o tzv. postřel či ostřel, nástřelem se pojmenovává střela, jejíž energie je tak malá, že ani nenaruší pokožku.

Zranění, která utrpěl Robert Fico, jsou podle prvotních svědectví nejspíš tzv. zástřelem. Jde o situaci, kdy má projektil menší kinetickou energii a střela uvízne v těle. Jak lékaři v takovém případě postupují a jaké všechny možné komplikace musí řešit?

Ztráta krve a šok

Je zřejmé, že nejkritičtější ze zranění Roberta Fica jsou ta, která zasáhla jeho trup. Střelná poranění bývají často smrtelná kvůli nezastavitelné ztrátě velkého množství krve a v případě střelby do břicha s velkými tepnami a množstvím orgánů to platí dvojnásob. Fica se naštěstí podařilo velmi rychle dopravit do nemocnice v Handlové a odtud následně vrtulníkem do Banské Bystrice, takže přísun dostatečného množství životadárné tekutiny byl zajištěn.

Podle lékařského záchranáře Dana Svátka život člověka v takových případech nejzávažněji ohrožuje právě tzv. hemoragický šok, při kterém pacient nekontrolovatelně krvácí – je ohrožen na životě nedostatkem okysličení nebo selhávání orgánů v důsledku přílišné ztráty krve.

Osádky sanitek a záchranářských vrtulníků mívají dnes k dispozici zásoby krevní plazmy

„Následně jsou to zejména infekční komplikace. Platí to bez ohledu na to, zda se jedná o postřelení nohy nebo břicha. U břicha však celou situaci komplikuje to, že se v něm nacházejí střeva, která sterilní nejsou a mají svoji bakteriální flóru. Pokud se obsah střev vylije do břišní dutiny, je řešení daného stavu opravdu komplikované. Kromě toho jsou tam i různé žaludeční šťávy, slinivka, játra a žlučník. I u nich platí, že pokud se jejich obsah vylije do břicha, není to ideální stav pro pacienta ani pro operatéry,“ vysvětluje záchranář. 

Právě taková komplikace podle slovenského serveru Pravda.sk nejspíše nastala ve Ficově případě.

Postřelený premiér Fico je transportován do nemocnice v Banské Bystrici.

Polytrauma

V souvislosti s Ficovými zraněními se v médiích často skloňuje pojem „polytrauma“. Jak už název napovídá, jde o současné poranění nejméně dvou systémů životně důležité tělní „infrastruktury“, kdy poranění alespoň jednoho z nich nebo jejich kombinace ohrožuje základní životní funkce.

Bezprostřední zásah po přijetí pacienta do lékařského ošetření je spojený se zjišťováním rozsahu poškození. Pokud je možné, aby pacient absolvoval zobrazovací metody, typicky rentgen a ultrazvuk, lékaři primárně zjišťují, jaká je trajektorie střely (nebo střel) a jaké tkáně byly poškozeny.

Operace střelných zranění jsou velmi komplikované a mnohdy trvají i několik hodin

Pokud ovšem stav pacienta takové vyšetření neumožňuje, je převezen přímo na operační sál, kde se primárně zastavuje krvácení a až následně se identifikují další problémy, které střela napáchala.

Pokud je například zasažena některá z kostí, vzniká často tříštivá zlomenina, která velmi komplikuje další postup. Obecně platí, že operace střelných zranění jsou pro jedinečnost každého z nich velmi náročné a mohou trvat i mnoho hodin, jako tomu bylo ve Ficově případě.

Ficův stav je nadále vážný

Podle slovenského vicepremiéra Kaliňáka a serveru SME lékaři provádějí další úkony, které mají stabilizovat Ficův stav. Kaliňák také poděkoval zaměstnancům banskobystrické nemocnice F. D. Roosvelta. „Stav je i nadále velmi vážný právě pro komplikovanost zranění, ale všichni chceme věřit, že se nám podaří tu situaci zvládnout,“ doplnil. 

Ředitelka nemocnice informovala, že Ficova operace trvala pět hodin a podílely se na ní dva týmy, chirurgický a traumatologický. „Pacient měl četná střelná poranění,“ dodala s tím, že premiér je nyní na jednotce intenzivní péče.

Země rozdělená nenávistí: Šest let mezi Kuciakem a Ficem

sinfin.digital