Video placeholde

Buchert: Atentát na Fica je šílený, stejně tak reakce některých politiků. Útoku nešlo předejít

Slovenský premiér Robert Fico zůstává po atentátu v nemocnici. Byl operován a jeho stav je prý stabilizovaný, ale stále vážný. Ihned po atentátu vystoupili někteří slovenští vládní politici s projevy proti opozici a médiím, které z atentátu obvinili. Proč je slovenská společnost rozdělená? Kdo je atentátník a co ho k činu nejspíš vedlo? A má něco takového vůbec v Evropě obdoby? I na tyto otázky odpovídá Viliam Buchert.

Útoku na slovenského premiéra Roberta Fica nejspíš nešlo předejít. Reakce jeho ochranky přímo na místě je k diskusi, ale profil útočníka podle informací, které dosud máme k dispozici, neodpovídá tomu, co by policie a služby vedly běžně v patrnosti jako potenciální hrozbu. Střílel 71letý muž z menšího města, který má umělecké a literární sklony a také projevuje nespokojenost s politikou a stavem společnosti. Použil svou legálně drženou zbraň. Podezření, že se k něčemu podobnému chystá, podle dosavadních informací nebylo. Jakkoliv je takový útok na premiéra šílený, podobně působí i bezprostřední reakce jeho koaličních kolegů. Na tiskové konferenci jen pár minut po útoku mluvili o občanské válce a o změně poměrů na Slovensku. Je to něco, co můžeme skutečně očekávat, nebo jsou to jen zažité floskule?

Co se bude na Slovensku dále dít? Pochybila ochranka Roberta Fica? A jak na Slovensku funguje policie, justice nebo třeba zdravotnictví, když se na veřejnost dostávají bezprostředně po útoku důvěrné informace? Dozvíte se ve videu.