Český rozhlas zve na Den otevřených dveří

16. květen 2024

V sobotu 18. května se opět uskuteční Den otevřených dveří Českého rozhlasu, který jím na den přesně oslaví 101 let od zahájení pravidelného vysílání. Během dne budou v budově na Vinohradech probíhat komentované prohlídky i pestrý doprovodný program. Zajímavé akce si připravily i regionální stanice, především pak ČRo Brno, který si letos připomíná 100 let od začátku vysílání.

Čtěte také

Český rozhlas i letos otevře své dveře a návštěvníci si budou moci nejen prohlédnout jeho prostory, ale také se dozvědět nejrůznější zajímavosti o historii rozhlasového vysílání, detaily z technického zákulisí nebo informace o jednotlivých stanicích a útvarech ČRo.

„Den otevřených dveří je výbornou příležitostí ukázat veřejnosti, co všechno se odehrává v budovách Českého rozhlasu a jak rozsáhlá práce se skrývá za vysíláním pořadů, zpravodajstvím nebo fungováním celé instituce. Český rozhlas by tak rád oslavil své výročí s posluchači prostřednictvím bližších setkání a bohatého programu nejen v Praze, ale také v prostorách regionálních studií,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

V rámci rozhlasového komplexu na Vinohradech bude od 8.30 do 17.00 hodin pro všechny zájemce připravena prohlídka vysílacích studií, setkání s moderátory i lidmi, kteří připravují vysílání, a řada koncertů či jiných doprovodných programů. Součástí budou mimo jiné akce připravené jednotlivými složkami, kde se veřejnost může dozvědět více o Zpravodajství Českého rozhlasu, stanicích Radiožurnál, Plus nebo Radiožurnál Sport, zpravodajském webu iROZHLAS.cz a podcastu Vinohradská 12.

Čtěte také

Před budovou Českého rozhlasu na Vinohradské třídě budou mít návštěvníci příležitost se seznámit s prací přenosových vozů ČRo. Na Vinohradské třídě bude k dispozici mobilní studio Radiožurnálu, stříbrný R-stream. Další ukázky práce zpravodajských stanic budou k vidění odpoledne ve Studiu 1 (vstup z Vinohradské 12) nebo v prostorách nejnovější zasedací místnosti v přízemí Římské 13.

Po celý den bude možnost nahlédnout do nejmodernějšího studia Českého rozhlasu a vidět živé vysílání Rádia Junior. Děti si zde budou moci poskládat origami, vymalovat si omalovánku, zahrát Pexeso nebo si nechat podepsat kartičku od oblíbeného moderátora.

Po celý den bude otevřena i Galerie Vinohradská 12, ve které probíhá výstava obrazů herce Viktora Preisse. Český rozhlas Dvojka si pak ve Studiu 1 připravil tradiční Tobogán s Alešem Cibulkou a jeho hosty. V rozhlasovém Radiocafé bude možnost se občerstvit a poslechnout si živé vysílání stanice Pohoda.

Všechny doprovodné programy bude možné absolvovat i bez prohlídky rozhlasu. Vstup je zdarma.

Časové vstupenky na komentované prohlídky je možné rezervovat telefonicky v čase od 9:00 - 15:00 na lince 221 551 313. Pro návštěvníky bez rezervací budou vyhrazeny prohlídky každou celou hodinu od 9:00 do 16:00 hodin.

Veškerý program Českého rozhlasu, včetně regionálních stanic, a další informace jsou k dispozici na webových stránkách rozhlasu.

autor: bbu
Spustit audio

Související