Mšice na jahodách jsou problém. Jak se jich zbavit?

Mšice na jahodách jsou problém. Jak se jich zbavit? Zdroj: Shutterstock

Všimli jste si, že na jahodách máte mšice? Tento drobný hmyz už brzy na jaře kolonizuje řapíky a listy jahodníků. Rozhodně nad ním nemávejte jen tak rukou. Prozradíme vám, jak se zbavit mšic na jahodách účinně, rychle a ekologicky.

Mšice na jahodách mohou zničit celou sadbu

Mšice na jahodách jsou opravdu nepříjemným problémem pro zahrádkáře i milovníky jahod.Na jahodnících se vám přitom může objevit hned několik druhů mšic. Nejčastěji jde o kyjatku zahradní, kyjatku barvínkovou nebo kyjatku Acyrthosiphon malvae rogersii. Co konkrétně mohou způsobit? 

Tím, že sají rostlinnou šťávu, poškozují rostliny jahodníků, a navíc snižují úrodu. A nejen to. Co je ještě závažnější, mšice jsou přenašeči různých chorob, včetně virů a bakterií, které mohou jahodníky velmi vážně poškodit. Tyto choroby se rychle šíří a mívají destruktivní dopad na celou sadbu jahodníků.

Tipy, jak se zbavit mšic na jahodách – ekologickým způsobem

Máte mšice na jahodách? Není třeba zoufat. Existuje hned několik ekologicky šetrných metod, jak se zbavit mšic a snížit jejich negativní dopad na jahodníky. 

Zdroj: Shutterstock Vyzkoušejte saponátový roztok

Smíchejte tekuté mýdlo na nádobí s vodou a aplikujte tento roztok na postižené rostliny pomocí rozprašovače. Saponiny obsažené v mýdle mají schopnost zasahovat do buněčných membrán mšic, a nakonec je usmrtit. Tento přírodní postřik je šetrný k životnímu prostředí a může být účinný při hubení mšic.

Použijte vhodné esenciální či rostlinné oleje

V boji proti mšicím si vyberte vhodný esenciální či rostlinný olej. Nejčastěji používanými jsou olej neem, citronový olej nebo olej z eukalyptu. Můžete si zakoupit přípravek, který je již připraven k použití, nebo si olej můžete naředit podle pokynů na obalu. 

Pokud máte koncentrovaný olej, nařeďte jej vodou podle pokynů na obalu. Dbejte na to, abyste dodrželi správnou koncentraci oleje, aby se jeho použitím minimalizovalo riziko poškození jahodníků. Připravený roztok aplikujte na postižené rostliny pomocí rozprašovače. Pokryjte rostliny rovnoměrně, zvláště se zaměřte na spodní stranu listů, kde se mšice často skrývají. Olej funguje tím, že uzavírá dýchací otvory mšic a brání jim v dýchání, což vede k jejich usmrcení. Olej takto pravidelně aplikujte dle podle potřeby, obvykle jednou týdně nebo po dešti.

Zdroj: Shutterstock Vyrobte si roztok z česneku a cibule

Jak se dále zbavit mšicí na jahodách ekologickým způsobem? S využitím podomácku vyrobeného roztoku z česneku a cibule. Jak na to? Základem domácího prostředku proti mšicím je směs 1 litru vody a 1 středně velké cibule či 2 stroužků česneku, kterou rozmixujete a necháte přes noc louhovat ve vodě. Po této době směs sceďte a můžete ji rozprašovačem aplikovat na jahodníky zasažené mšicemi. Někteří zahrádkáři doporučují do této směsi přidat i tekuté mýdlo nebo čistící prostředek na nádobí.

Vsaďte na výluh z kopřiv

Jako účinný prostředek proti mšicím na jahodách využijte také výluh z kopřiv. Pro přípravu výluhu natrhejte zhruba 500 gramů kopřiv, nasekejte je, zalijte 5 litry vody a nechte louhovat nejlépe alespoň 48 hodin. Po této době vzniklý přírodní postřik zřeďte v poměru 1:5 a aplikujte jej na jahodníky, které jsou napadené mšicemi. Tento přírodní prostředek by měl být účinný a zároveň šetrný k rostlinám.

Zdroj: iZahradkar.cz, Krejsashop.cziReceptar.cz

Autor:
Publikováno: 16. 5. 2024 13:24 Nahlásit obsah