Fico unikl smrti jen o vlásek, řekl Pellegrini. Policie pracuje jen s jedním motivem pachatele

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr) zůstává velmi vážný, řekl po návštěvě banskobystrické nemocnice nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini. Doplnil, že premiér unikl smrti jen o vlásek. Poděkoval všem zdravotníkům a vyjádřil naději, že se Fico zotaví. Zásadní podle něj budou následující hodiny a dny.

Sledovali jsme online Bratislava (Aktualizováno: 22:04 16. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Už dříve mluvil o premiérově zdravotním stavu i místopředseda Směru Robert Kaliňák. Ten uvedl, že zranění způsobená čtyřmi střelnými ranami jsou tak rozsáhlá, že „odpověď organismu bude ještě velmi náročná“.

„Členové lékařského týmu podávají extrémní výkony, aby jeho stav stabilizovali a postupovali k pozitivní prognóze. Nemůžu zatím konstatovat, že vyhráváme nebo že prognóza je pozitivní,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr Robert Kaliňák (Směr). Zároveň poděkoval zdravotníkům za péči o předsedu vlády.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Atentát na Roberta Fica. Co zatím víme o útoku na slovenského premiéra

Číst článek

Vyjádřil se také k napjaté politické situaci na Slovensku. „Nikdo z nás nechce žít ve společnosti, kde se bude bát projevit svoje názory, aniž by neočekával nějaký útok,“ řekl. „Možná tak, jako těžké zranění Roberta Fica způsobí, že mnohé věci se bude muset učit znovu, možná i naše demokracie se bude muset znovu učit chodit,“ dodal ministr obrany.

Kaliňák zároveň poděkoval občanům i zahraničním představitelům za vyjádření podpory, jichž si slovenská vláda váží, protože „svádíme i souboj o novou podobu Slovenské republiky“. Atentát na Fica podle ministra obrany znehodnotil mnoho let snah o to, aby demokratický vývoj země byl svobodný a tolerantní.

Zatím se podle něj vláda nerozhodla o vyhlášení výjimečného stavu či podobných opatření. K tomu by vláda přistoupila podle Kaliňáka až v případě, že by se situace v zemi ještě zhoršila.

Článek pokračuje pod online reportáží:

Zasedání bezpečnostní rady a vlády se ve čtvrtek zúčastnila také prezidentka Zuzana Čaputová a její zvolený nástupce ve funkci Peter Pellegrini.

Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok ve středu řekl, že útočník na Fica vystřelil pětkrát, šéfka banskobystrické nemocnice ve čtvrtek hovořila o „mnohočetných střelných poraněních“.

mst, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme