Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Poslední rozloučení se uskuteční v pondělí 27. května od 12 hodin na jevišti v historické budově Národního divadla. Smuteční obřad proběhne za účasti veřejnosti. Divadlo bude otevřeno od 11:20, aby smuteční hosté mohli položit květiny a poklonit se u rakve.

Harapes byl absolventem pražské taneční konzervatoře. Od druhé poloviny 60. let minulého století byl členem baletního souboru Národního divadla, od roku 1971 jeho sólistou. V letech 1987 až 1989 byl sólistou a šéfem baletu Laterny magiky. V letech 1990 až 2002 pak působil ve funkci uměleckého šéfa Baletu Národního divadla. Během více než dvacetileté aktivní činnosti tančil stěžejní mužské role prakticky ve všech titulech repertoáru.

Z tanečníka se stal i filmový a divadelní herec, který si zahrál ve filmech Markéta Lazarová, Den pro mou lásku nebo Panna a netvor či televizních inscenacích Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny. V letech 1984 až 1986 zvítězil v televizní divácké soutěži o nejlepšího tanečníka roku, v roce 1985 byl mezi všemi soutěžními obory absolutním vítězem.

V Národním divadle se podílel na choreografii a režii baletu Popelka (1994), Labutí jezero (1996), Někdo to rád... (1994) a Mauglí (1996). Je spoluautorem libreta dětského baletu Broučci (1992). Působil také jako baletní mistr Baletu ND, Státního divadla v Košicích a byl hostujícím pedagogem na Akademii tance v Římě.

Harapes v roce 1998 získal čestné členství a čestný řád Ruské akademie uměnovědné a hudební interpretace. O dva roky později mu Evropská unie umění udělila Evropskou cenu G. Mahlera za baletní výkony. Cenu Thálie 2011 získal za celoživotní taneční mistrovství, v roce 2016 byl uveden do Síně slávy Národního divadla.

Související

V Národním divadle se koná poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. (27.5.2024) Prohlédněte si galerii

Česko se v Národním divadle rozloučilo s baletním mistrem Vlastimilem Harapesem

Česko se v pondělí rozloučilo s baletním mistrem Vlastimilem Harapesem, který zemřel po těžké nemoci během předminulého týdne ve věku 77 let. Lidé v čele s jeho kolegy zaplnili historickou budovu Národního divadla, která hostila poslední rozloučení. Zájem byl značný, smuteční hosté museli čekat ve frontě.
Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

Více souvisejících

Vlastimil Harapes Národní divadlo Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

před 4 hodinami

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

před 4 hodinami

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 5 hodinami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 11 hodinami

včera

včera

včera

včera

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy