Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

Thunderbolt Share: bleskové propojení počítačů a sdílení obrazovky

Pavel Trousil 16.05.2024
Zdroj: Intel

Intel našel nový způsob, jak využít rychlé rozhraní Thunderbolt. Technologie Thunderbolt Share umožní sdílení obrazovky a rychlé přenosy souborů mezi dvěma počítači. Stačit k tomu bude kabel a software, který bude k dispozici v druhé polovině tohoto roku.

Technologie Thunderbolt je hardwarové rozhraní pro připojení externích periferií k počítači. Byla vyvinuta společností Intel ve spolupráci s Applem. Thunderbolt kombinuje PCI Express (PCIe) a DisplayPort (DP) do dvou sériových signálů a navíc poskytuje DC napájení a to vše prostřednictvím jednoho kabelu. První produkty jsou z roku 2011.

Tato technologie se neustále zdokonaluje a zvyšuje se především přenosová rychlost. Nyní už je Thunderbolt ve verzi 5 – ta slibuje přenos dat mezi zařízeními rychlostí až 80 Gb/s, což je dvakrát rychlejší než u Thunderboltu 4. Kromě dat má Thunderbolt 5 také schopnost přenášet elektrický proud a to až 240 W. 
 

Intel
Rozhraní Thunderbolt Share: Data bude možné přenášet pomocí jednoduchého přetáhnutí souborů nebo složek, bude možná i synchronizace složek a snadná migrace souborů ze starého počítače do nového.
Zdroj: Intel

Nyní Intel představil novou technologii Thunderbolt Share, která toto rychlé rozhraní dokáže prakticky využít a to pro rychlé a snadné propojení dvou počítačů, mezi kterými je pak snadné přenášet velké objemy dat. Data bude možné přenášet pomocí jednoduchého přetáhnutí souborů nebo složek, bude možná i synchronizace složek a snadná migrace souborů ze starého počítače do nového. Umožní to také snadnou spolupráci mezi uživateli sdílejícími velké soubory.

Pomocí této technologie bude také možné sdílet periferie propojených počítačů. Uživatelé tak mohou snadno používat například jeden monitor ke dvěma PC a stejně tak klávesnici a myš. Půjde podle Intelu o privátní a bezpečné připojení, které neovlivní například výkon Wi-Fi, Ethernetu ani cloudové sítě.
 

Mohlo by vás zajímat

Thunderbolt Share je softwarové řešení kompatibilní s počítači s Thunderboltem 4 nebo Thunderboltem 5. Bude dostupné v druhé polovině tohoto roku. Thunderbolt Share bude nabízen u vybraných počítačů a příslušenství od společností jako Lenovo, Acer, MSI, Razer, Kensington, Belkin, Promise, Plugable a OWC.

Zdroj: Intel, Intel


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud