Kreveta tygří: Druhé nejhlasitější zvíře na světě vytváří hluk jako výstřel z pistole a ničí nepřátele proudem vody

Kreveta tygří: Druhé nejhlasitější zvíře na světě vytváří hluk jako výstřel z pistole a ničí nepřátele proudem vody

Foto: Biswa1993 / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pokud byste se s někým hádali, kdo je nejhlasitější zvíře na světě a kdo je druhé nejhlasitější, nejspíš byste obojí uhádli špatně. Na druhém místě je totiž tak nepravděpodobné zvíře, že by vás to asi nikdy nenapadlo.

Rovnou vám to prozradíme – druhou pozici na žebříčku nejhlasitějších zvířat obsadila kreveta tygří. Ano, taková ta kreveta, kterou si můžete dát v restauraci nebo koupit a připravit doma k večeři. Krevet přitom existuje několik druhů, a ne každý je tak hlasitý. Proto se na krevety tygří neboli Penaeus monodon podívejme blíže.

Hlasitost zvuku

K nejhlasitějším druhům patří kreveta tygří a spolu s ní kreveta Alpheus bellulus. Ty totiž dokážou vydávat zvuky, jejichž hlasitost je neuvěřitelných 200 decibelů. Pro člověka to připomíná výstřel z pistole vedle hlavy. Je to zvuk, který lidské ucho doslova bolí. Ale přitom to není tak, že by krevety pod vodou křičely nebo pištěly. Jejich zbraní není ani tak zvuk jako rychlost.

Výstřel proudu vody

Krevety používají svá klepeta, jimiž dokážou směrem od sebe doslova vystřelit proud vody. Je prokázáno, že rychlost takového proudu může dosáhnout až 110 kilometrů za hodinu, a pokud kreveta takto zaútočí na svého nepřítele, dozajista ho to odradí od choutek sežrat ji. Uvádí se, že takový podvodní výstřel způsobí šokovou vlnu, která dokáže až do vzdálenosti dvou metrů menší živočichy doslova omráčit.

Teplota na Slunci

Kreveta tygří a Alpheus bellulus pohybem svého klepeta vytváří ještě jeden fascinující jev. Podle vědců, kteří krevety zkoumali, je pohyb tak neskutečně rychlý, že ve vzniklé bublině v tu chvíli vzniká teplota dosahující několika tisíc stupňů Celsia. Což se blíží teplotě Slunce.

Kde žije kreveta tygří?

Kreveta tygří patří mezi milovníky mořských plodů k nejoblíbenějším pochoutkám. Tyto krevety žijí v Tichém oceánu a Indickém oceánu. Ty, které se dostávají až na talíř, ale obvykle pocházejí ze speciálních krevetích farem, kde jsou pěstovány právě pro účel stravování. Pak se distribuují dál do světa, a to buď celé nebo, loupané, zmražené nebo jen chlazené.

Ještě hlasitější než kreveta tygří, je velryba
Ještě hlasitější než kreveta tygří je velryba | Zdroj: GUDKOVANDREY / Depositphotos

Další hlasitá zvířata

Pod mořskou hladinou je dost hlučno nejen kvůli krevetám. Ještě hlasitější jsou totiž velryby. Zvuky, které vydávají, dosahují hlasitosti okolo 230 decibelů. Jejich pískání mívá hlasitost okolo 190 decibelů, ale specifické cvakavé zvuky vorvaňů mají právě až 230 decibelů. Takže vorvaň je nejhlasitější zvíře na světě.

Z pozemských zvířat takhle intenzivní a hlasité zvuky nevydává žádné. K nejhlučnějším pozemským živočichům patří určitě netopýr se svou echolokací, jehož ultrazvukové pískání dosahuje hlasitosti okolo 140 decibelů a měří se ve frekvencích od 20 do 200 kHz. Jen o malinko tišší jsou cikády, které dokážou turistům pěkně znepříjemnit letní noci v dovolenkových destinacích – jde o nejhlasitější pozemský hmyz a jimi vydávané zvuky dosahují až 135 decibelů. Až kdesi daleko za nimi zůstávají lvi, sloni, hyeny a vlci, kteří vydávají zvuky s hlasitostí přes 100 decibelů.

Reklama
Reklama