Nové v NG: Od Michelagela po Callota. Umění grafiky manýrismu

Zítra se veřejnosti otevírá nová výstava Národní galerie Praha „Od Michelagela po Callota. Umění grafiky manýrismu“. 

Bude ve Valdštejnské jízdárně do 11. srpna 2024. Co nás čeká?

 Návštěvníci si budou moci prohlédnout více než dvě stovky děl, nejen grafiku, ale i kresbu, malbu a umělecké řemeslo. Výstava „Od Michelangela po Callota. Umění grafiky manýrismu“, na níž NGP spolupracovala s francouzským Muzeem Louvre, bude otevřena ve Valdštejnské jízdárně od 17. května do 11. srpna 2024.

Jde o ojedinělý výstavní projekt, nejen proto, že některá z děl nebyla ještě nikdy veřejně vystavena, ale také díky faktu, že k vidění budou práce ze všech tehdejších hlavních uměleckých center: Itálie, Nizozemí, Německa, Čech i Francie. „České publikum poměrně dobře zná umění na dvoře Rudolfa II., ale výstavní projekt zaměřený na grafiku v takových souvislostech se ještě nekonal ani jinde v Evropě,“ říká Alena Volrábová, kurátorka výstavy a ředitelka Sbírky grafiky a kresby NGP. Pro návštěvníky je připraven výběr více než dvou stovek vynikajících rytin a leptů, kreseb, maleb, šperků a jiných předmětů uměleckého řemesla, které mapují proměny manýristického stylu, jeho experimenty a originalitu, ale i provázanost s ostatními druhy umění. Vypovídají také o jeho roli v umělecké výměně mezi Itálií a ostatními evropskými zeměmi.  „S klíčovými díly Michelangela, Raffaela, Giulia Romana nebo nádhernou výzdobou francouzského královského zámku ve Fontainebleau se lidé tehdy seznamovali nejčastěji právě prostřednictvím grafických listů,“ vysvětluje kurátorka výstavy Blanka Kubíková. 

Manýrismus se zrodil v Itálii z výtvarného jazyka vrcholné renesance a záhy se stal stylem mezinárodním. Vyznačuje se rafinovanou elegancí, bohatou fantazií a zálibou v symbolech a skrytých významech. Grafika coby moderní informační médium sehrála v jeho rychlém rozšíření mimořádnou roli. 

Otevíraná výstava je prvním ze dvou projektů zaměřených na umění grafiky v 16. století, kdy se umělecký styl manýrismus prosadil, které NGP ve spolupráci s Muzeem Louvre již několik let připravuje. „Grafika byla tehdy poměrně mladé médium a měla spolu s knihtiskem vlastně srovnatelnou roli jako internet ve 20. století,“ vysvětluje Alena Volrábová. „Dříve museli lidé za uměním mnohdy cestovat dlouhé vzdálenosti, skrze grafiku přišlo ale tehdy umění za nimi. Právě v 16. století dosáhla grafika technické i umělecké dokonalosti, a začala expandovat. Špičkové příklady z této doby ukážeme na výstavě,“ doplňuje. 

Díky úzké spolupráci s grafickou sbírkou Muzea Louvre se výstava těší štědré zápůjčce z této významné instituce. Především ze vzácné kolekce, kterou jí věnoval sběratel umění Edmond de Rothschild. Budou představena díla podle Raffaela, Jana Brueghela, Hanse von Aachen či Bartholomea Sprangera a řady jiných velkých umělců. Vystaveny budou grafické práce mistrů ryteckého umění jako byli Parmigianino, Schiavone, Cornelis Cort, Hendrick Goltzius, Aegidius Sadeler, Jacques Callot a mnozí další. „Moc mě těší, že návštěvníkům nabízíme zcela unikátní příležitost prohlédnout si kresbu Michelangela Buonarrotiho. Žádné jeho dílo nebylo dosud v České republice vystaveno. A protože grafiky a kresby nejsou dlouhodobě prezentovány kvůli křehkosti a citlivosti na světlo, je pro nás jejich představení veřejnosti vždy výjimečnou událostí, zvláště jde-li o díla tak významných mistrů,“ říká k výstavě Alicja Knast, generální ředitelka NGP. 

Druhá výstava v rámci vzájemné spolupráce se uskuteční za rok, na jaře 2025 v Louvru, a bude zaměřena na umění spojené s objevováním přírody na dvoře Rudolfa II.

Na právě otevírané výstavě ve Valdštejnské jízdárně doplní exponáty z Národní galerie Praha a z Muzea Louvre díla zapůjčená z Bibliothèque nationale de France, vídeňské Albertiny, z Kunsthistorisches Museum ve Vídni, z amsterdamského Rijksmuseum, Pinacoteca Nazionale di Siena, Státního oblastního archivu v Plzni – pracoviště Klášter, Uměleckoprůmyslového musea v Praze, Moravské galerie v Brně, Národní knihovny ČR, Národního muzea, Sbírek Pražského hradu, Královské kanonie premonstrátů na Strahově, Regionálního muzea v Chrudimi, Národního památkového ústavu a dalších institucí i soukromých sbírek.

K výstavě vychází katalog v českém a později i anglickém jazyce. V prostorách Valdštejnské jízdárny je z důvodu ochrany grafických děl nutné dodržovat sníženou světelnost.  

Od Michelangela po Callota. Umění grafiky manýrismu

Místo konání: Valdštejnská jízdárna 

Termín: 17. 5. – 11. 8. 2024

Národní galerie Praha ve spolupráci s Muzeem Louvre

Hlavní kurátoři: Xavier Salmon, Musée du Louvre, Alena Volrábová, Národní galerie Praha

Odborné kurátorky: Blanka Kubíková, Alena Volrábová

__________________________________________

Otevírací doba
úterý–neděle 10–18 h
každá první středa v měsíci 10–20 h

Comments

comments

Vyhledat