facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 16. 5. 2024 - redakce

V Česku roste obliba cloudu

a očekávat lze vzestup využití umělé inteligence a BI

České firmy se nebrání výměně dat v elektronické podobě, ale zejména menší firmy zatím nevyužívají výhody e-fakturace. Roste obliba informačních systémů v cloudu a očekávat lze vzestup využití umělé inteligence a BI. To vše a mnoho dalšího vyplývá z aktuálního reportu Digitalizace podniků 2023 od společnosti Asseco Solutions, který si bere za cíl mapovat a komentovat vývoj v oblasti informačních podnikových systémů a úroveň digitalizace procesů ve firmách v Česku.

 



České firmy patří v rámci EU ke špičce ve výměně dat v elektronické podobě. Výměnu dat ve formě webového rozhraní, aplikací, elektronické výměny informací (EDI), smart senzorů nebo v rámci integrovaného informačního systému řízení dodavatelsko-odběratelských řetězců sdílí 38 % všech podniků, které mají více než deset zaměstnanců. Oproti roku 2015 se jedná o dvojnásobný růst. Průměr zemí EU je přitom 25 % a Česko z evropské sedmadvacítky těsně přeskočilo jen Slovinsko. Nejvíce elektronické sdílení informací využívá automobilový průmysl, až dvě třetiny firem v tomto sektoru.

Méně optimistické jsou ovšem statistiky elektronické fakturace. V elektronické podobě totiž své doklady vystavuje již devět z deseti firem. Což zní pokrokově, ale jen po doplnění faktu, že drtivá většina z nich neumožňuje automatizované zpracování a obvykle jde o mailovou přílohu v PDF. V roce 2023 tuto možnost využilo 88 % firem, zatímco alespoň jednu e-fakturu, která umožňuje automatizované zpracování, zaslala jen pětina podniků a z celkového objemu zaslaných daňových dokladů představovaly e-faktury jen 10 %.

Není tak překvapivé, že se Česko pohybuje na chvostu Evropské unie ve využívání e-fakturace. Zatímco v Itálii takto vystaví své faktury 97 % podniků, ve Finsku 93 % a průměr EU je 39 %, za českými 20 % se seřadily jen Řecko, Lotyšsko, Bulharsko a Polsko.

Komplikovanější situace panuje u využívání ERP systémů. Meziročně zde totiž došlo k překvapivému propadu ve srovnání s rokem 2022. Používání nějaké formy podnikového informačního systému uvádělo před dvěma lety 38 % firem, loni to ale bylo jen 29 %, jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Vliv na to může mít kromě skutečného opuštění ERP u některých podniků také odlišný vzorek vybraných společností a různorodost v chápání pojmů. Některé firmy možná pochopily rozdíl mezi účetním softwarem a ERP systémem.

Devět z deseti velkých firem používá ERP systém

V případě velkých podniků ale ERP využívá devadesát procent firem. Nejvíce jsou tyto systémy používány opět v automobilovém průmyslu, telekomunikacích a sektoru IT. V evropském kontextu nicméně Česko patří k podprůměru Evropské unie, využívání ERP systémů hlásí v průměru 43 % podniků. Špičkou je Dánsko, kde ERP systémy používají dvě třetiny firem.

Za klíčový parametr při výběru informačního systému na stupnici důležitosti 1 až 5 označila většina respondentů jeho bezpečnost s průměrným skóre 4,54. Následovaly uživatelská přívětivost, péče o zákazníka, kompatibilita s dalšími řešeními a flexibilita systému.

Výzkum se respondentů dotazoval také na přínosy, které od podnikového informačního systému očekávají. Nejvíce (12 %) jich uvedlo zefektivnění evidencí, přehledů a kontrol, stejně tak je pro firmy důležitá vyšší efektivita řízení skladů a logistiky. ERP systémy by podle dotazovaných měly také významně pomoci s plánováním a s vedením účetnictví.

Kontroverzním a diskutovaným byznysovým tématem jsou dotace. Firmy jsou v otázce ohledně podpory nákupu podnikového softwaru rozděleny. Využívá je nebo by je využila nadpoloviční většina z nich, přičemž 37 % o této možnosti ví a využívá ji či plánuje využít, dalších 15 % z celku neví, ale také by ji využilo. Negativně se k využívání dotací postavilo 48 % oslovených zástupců podnikového sektoru.

Obliba cloudu roste

Naprostým mainstreamem se pro firmy stává používání informačních systémů v cloudu. Využívá jej necelá polovina firem a další téměř třetina se ho chystá využívat. Podíl firem, které cloudové řešení nemají a ani ho naplánují, se smrskl na 29 % z dotazovaných subjektů.

Zástupci firem na cloudovém řešení oceňují hlavně jeho flexibilitu, zásadní úsporu nákladů a také výrazně vyšší úroveň zabezpečení dat. Podle názoru více než poloviny firem je hlavním důvodem pro pronájem softwaru nižší počáteční investice, dalším oceňovaným plusem je technická podpora s pravidelnými aktualizacemi.

Digitalizace pomůže překonat neduhy české ekonomiky

„Rok 2023 nebyl rokem jednoduchým. Po dvou covidových letech šlo už o druhý válečný rok, který s sebou, stejně jako ten první, přinesl silnou inflaci, zvýšené ceny energií a z toho vyplývající významnou nejistotu na trhu,“ říká CEO a předseda představenstva společnosti Asseco Solutions Jiří Hub.

„Česká ekonomika se pohybovala na hraně recese, takže se nervozita přelila i na trh podnikových informačních systémů, zejména to platí pro segment SME, tedy menších a středních firem,“ upřesnil Hub. Digitalizace podnikového sektoru ale může dle Huba současné bolesti české ekonomiky, jako je růst nákladů na energie a nedostatek kvalifikované pracovní síly, významným způsobem snížit.

Jiří Hub

Umělá inteligence a BI masivně porostou

K vůbec nejužívanějším „buzzwords“ roku 2023 patří umělá inteligence (AI). Její rozšíření mezi masovou veřejnost a rapidní zlepšování takřka ze dne na den pokračovaly, a tak AI budila dojem všudypřítomnosti. Realita, minimálně v české podnikové sféře, je ale zatím dle dat trochu odlišná. Umělou inteligenci na konci roku 2023 využívalo jen 14 % dotazovaných. Není to vysoké číslo, nicméně v předchozím výzkumu Medianu pro Asseco Solutions na jaře 2022 bylo uživatelů AI jen 4 %, a pokud vezmeme v potaz množinu, která se na zavedení chystá, tedy dalších 40 %, čeká nás pravděpodobně masivní prorůstání umělé inteligence do fungování firem.

U business intelligence (BI) a reportovacích nástrojů je procento současných uživatelů vyšší, nyní je využívají tři firmy z deseti. Potenciál růstu potom ukazuje podobná data jako u AI, k zavedení BI se chystá 40 % dotazovaných společností.
„Automatizace, robotizace, digitalizace, AI, machine learning, RPA, data mining… Všechna tato buzzwords spoluvytvářejí nové tržní příležitosti díky schopnosti rychlé adaptace a snížení nákladů. Klíčovým faktorem úspěchu těchto projektů je schopnost integrovat je rychle do rutinních a ideálně automatizovaných procesů každé společnosti,“ dodává Martin Kršňák, Business Development Director v Asseco Solutions.

Jiří Hub
Martin Kršňák


Zdroj: Asseco Solutions, ČSÚ
 


 
  

- PR -

Dotykové displeje Sharp pro interaktivní spolupráci

2. část: Modelová řada LB


V minulém vydání jsme pro vás zmapovali aktuální nabídku kolaborativních displejů značky Sharp, vysvětlili jsme hlavní rozdíly mezi jednotlivými modelovými řadami a blíže jsme popsali nejvyšší řadu LA. Dnes vám představíme střední řadu označenou zkratkou LB (B jako Business).

  

- PR -

Cloudová strategie při výpadku datacentra

V dnešní digitálně propojené éře se společnosti stále více spo­lé­ha­jí na kontinuální a bez­pro­b­lé­mo­vý provoz svých IT systémů. Paralela s diamantovým dolem je zde více než přiléhavá. Stejně jako jakýkoliv výpadek v těžbě diamantů znamená obrovské finanční ztráty, tak jakýkoliv výpadek IT infrastruktury může mít pro firmu katastrofální důsledky.