Fico unikl smrti jen o centimetry. Zda atentát na politika povede k eskalaci násilí ve společnosti, odpověděl poradce prezidenta Petra Pavla

Premiéra Roberta Fica převážejí po střelbě do nemocnice
Premiéra Roberta Fica převážejí po střelbě do nemocnice
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 16. 5. 2024

Komentář: Slovenského předsedu vlády Roberta Fica ve středu při výjezdním zasedání vlády v Handlové postřelil 71letý muž, kterého policie a ochranka zadržely přímo na místě činu. Fico podstoupil pětihodinovou operaci, podle ministra obrany Roberta Kaliňáka je stav předsedy vlády stabilizovaný, ale vážný. O jaký vzkaz jde směrem do společnosti, pro ŽivotvČesku.cz okomentoval bývalý diplomat a takzvaný prezidentův přítel po boku – poradce Petr Kolář.

"Je to vzkaz společnosti naprosto jasný, je potřeba se sebrat a zamyslet se nad tím, zda chceme žít ve společnosti, kde nenávist převládá nad zdravým rozumem a lidskostí. A je nejvyšší čas se začít chovat zodpovědně. Rozdělenost, která vede k extrémním polohám a nenávisti, neprospívá demokracii," uvedl pro ŽivotvČesku.cz ve svém komentáři Petr Kolář, člen expertního týmu prezidenta republiky Petra Pavla.

Redakce se zkušeného bývalého diplomata, který mimo jiné působil v roli velvyslance ve Spojených státech i Rusku, dotázala, zda situace ve společnosti, kdy v České republice při střelbě v budově fakulty v centru Prahy 21. prosince loňského roku přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové, a nově útok na vysokého slovenského ústavního činitele jsou signály, že společnost se radikalizuje a bude docházet k eskalaci násilí.

"Jde o to, aby společnost na podobné události byla připravená a nenechala se jimi vychýlit. Zcela zabránit tomu nejde. Je ale důležité, aby společnost byla »zdravá a odolná«, a i když se takové věci stávají, tak to nesmí znamenat ohrožení demokracie. Lidé to musí chápat jako deviaci, jako něco, co je potřeba odsoudit, a společnost nesmí v uvozovkách tyto »hrdiny« adorovat a musí přemýšlet o tom, kde je chyba. Máme mezi sebou spoluobčany, kteří preferují nenávist před slušným chováním a odpovědností," dodal pro ŽivotvČesku.cz muž, který v době, kdy vykonával funkci diplomata, České republice v zahraničí výrazně zlepšoval svými postoji kredit.

Jak na tom je Fico

Fico byl během útoku atentátníka zasažen čtyřmi výstřely, jak uvádí slovenský zpravodajský web Standard, a následně podstoupil pětihodinovou operaci v nemocnici v Banské Bystrici. "Musím konstatovat, po krátké návštěvě pana Roberta Fica, že jeho zdravotní stav je nadále velmi vážný," uvedl po návštěvě nemocnice v Banské Bystrici zvolený prezident Peter Pellegrini s tím, že před Ficem jsou asi nejdůležitější hodiny a dny.

"Pan předseda vlády Robert Fico unikl smrti jen o vlásek," doplnil Pellegrini s tím, že pokud by střelné rány byly jen o pár centimetrů vedle, tak »bychom se bavili o něčem jiném«.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.