fbpx

Jaké vodní sporty vyzkoušet na letošní dovolené?

Jaké vodní sporty vyzkoušet na letošní dovolené?

Nemůžete se již dočkat léta a těšíte se na pobyt u vody? Přinášíme vám tipy na adrenalinové vodní sporty, jenž byste letos rozhodně měli vyzkoušet.

Wakeboarding

Lákalo vás vždy vyzkoušet jízdu na vodních lyžích a surfování? Wakeboarding kombinuje oba tyto sporty a zaručuje nezapomenutelný zážitek. Wakeboard je prkno, které připomíná snowboard. Wakeboardista je přivázaný k prknu a na laně tažen za lodí. Zkušení jezdci během jízdy přidávají také salta, rotace a další triky.

Vybavení wakeboardisty

Abyste si mohli vychutnat adrenalin z jízdy, ale zároveň být v bezpečí, budete kromě wakeboardu potřebovat také plovací vestu, helmu a také samozřejmě plavky nebo neopren.

Windsurfing

Poměrně populárním a hojně rozšířeným vodním sportem je windsurfing. Jedinec ovšem k jízdě nevyužívá loď, která by ho táhla za sebou, ale plachtu windsurfu. Právě proto se windsurfing nejlépe provádí za větrného počasí.

Závody ve windsurfingu a světový rekord

Pokud rádi sledujete sportovní přenosy a nenecháte si ujít jedinou letní olympiádu, určitě vám neuniklo, že windsurfing je olympijským sportem. Protože se jedná o velmi rozšířený a populární sport, zaznamenávají se také rekordy, které v souvislosti s ním vznikají. Doposud největší rychlosti na windsurfu dosáhl Hans Kresiel. Po vodní hladině uháněl rychlostí 102 km/h. Chystáte-li se na windsurfing poprvé, nepokoušejte se překonávat rekordy. Úplně stačí, když se během prvních pár lekcí naučíte udržet rovnováhu a ovládat plachtu.

Kitesurfing

Každý dospělý muž má v sobě duši malého kluka. A kdo z vás nemiloval v dětství pouštění draka? Kitesurfing je vlastně pouštění draka pro muže. Kromě draka totiž musíte mít pod kontrolou také kiteboard, což je prkno, ke kterému se přivážete podobně jako k tomu na wakeboarding.

Vybavení kitesurfisty

Každý kitesurfista potřebuje tažného draka, úvazek zvaný trapéz, jenž si připevní k tělu a následně za něj zahákne draka.

Jachting

Léto je ideální dobou také k jachtingu. Vydejte se do Chorvatska a společně s posádkou se vydejte vstříc novým dobrodružstvím. Protože na jachtě se vydáte na otevřené moře, neměl by vám chybět smysl pro dobrodružství a také odvaha překonávat sebe sama. K dalším důvodům, proč se do jachtingu pustit naplno, patří:

  • poznávání nových míst
  • svoboda, kterou během plavby zažijete
  • nové zážitky
  • utužení přátelství
  • pocit, že jste kapitánem lodi a můžete se vydat kamkoliv vás napadne

Jak začít s jachtingem?

Podobně jako u windsurfingu a kitesurfingu, také jachting vyžaduje osvojení si základních dovedností. Jakmile se naučíte ovládat jachtu, zbývá vám ještě pochopení toho, jak správně pracovat s vodou a větrem. Od malých plachetnic, kterými budete křižovat české vody, je to pak již pouze krůček k námořním jachtám, na kterých můžete trávit letní dovolené v zahraničí.

Paddleboarding

V porovnání s výše zmíněnými vodními sporty je paddleboarding spíše odpočinkovou aktivitou. Věnovat se mu můžete například po celodenním pobytu na vodě, kde jste se osvojovali základy jiných vodních sportů a chcete si užít trochu klidu a pohody. Na paddleboardu můžete stát i sedět a neobejdete se bez pádla. Přestože na první pohled není udržení rovnováhy na paddleboardu nic těžkého, po první jízdě vás pravděpodobně bude bolet celé tělo, protože zapojíte i méně používané svaly.

Který vodní sport si letos v létě osvojíte? Zlákal vás stále poměrně nový wakeboarding, vydáte se na plavbu jachtou, zabalíte si s sebou na dovolenou paddleboard nebo snad se vrhnete do windsurfingu či kitesurfingu?

Zdroj textu: www.adrop.cz, www.womenshealthmag.com

Zdroj foto: www.freepik.com

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru




Partneři

Máte zájem o propagaci vašeho odkazu v této sekci? Kontaktujte nás na inzerce@esmond.cz

Další zajímavé články