Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 V Hradci oslavili důstojně
výročí 75 let trolejbusů

 Projekt nové plzeňské
čtvrti počítá s tramvajemi

 Autobusy SOR dobyly Ústí,
dorazilo pět vozů

 ČD investují miliardy
do nových servisních hal

Na Svitavsku se rozjíždí individuální #ZkusBus

SVITAVY - Pardubický kraj, český start-up CITYA a BusLine společně na Svitavsku spouští pilotní projekt #ZkusBus, který by mohl být revolucí v cestování. Jízdní řády si totiž budou ve speciální aplikaci určovat sami cestující.

Novinka má přinést rozšíření veřejné dopravy a zkvalitnění nabídky služeb pro občany. První měsíc je navíc pro všechny zájemce služba zcela zdarma...


Dodávka určená pro službu #ZkusBus (14. května 2024, Kraj Vysočina)

Služba #ZkusBus přináší flexibilní a rychlý způsob cestování v rámci Svitav a blízkých obcí od Opatova po Radiměř. Umožní se cestujícím během 15 minut dostat kamkoliv budou potřebovat. V aplikaci #ZkusBus dostupné na Google Store i Apple Store si pár kliknutími cestující objedná a zaplatí minibus s logem Pardubického kraje, který za pár okamžiků přijede na takzvanou virtuální zastávku. Ta se bude nacházet na bezpečném místě v blízkosti bydliště či aktuální polohy cestujícího. Řidiči řeknete pouze své jméno a jedete. Služba je aktivní v pracovních dnech od 8.00 do 20.00 hodin. 

"Jedná se o pilotní a dovolím si dodat, že i unikátní projekt, kterým chceme lidem nabídnout alternativu ke klasickým autobusům. Ty mají pevně dané jízdní řády, takže nejsou flexibilní co se zastávek i času týče. Navíc je jejich provoz drahý, takže se ekonomicky nevyplatí na méně využívaných trasách vozit vzduch. Proto je tu #ZkusBus, kde si jízdní řády uzpůsobíte sami. Kolik vás bude cesta stát, uvidíte dopředu v aplikaci. Cílíme nejenom na seniory mířící na úřad či k lékaři, ale i mládež dojíždějící na kroužky či maminky na mateřské dovolené," uvedl náměstek krajského hejtmana Michal Kortyš. První měsíc od zahájení služby je zdarma, dále se ceny jízdenek budou pohybovat okolo 40 až 45 korun. 


Zahájení služby se účastnil také ministr dopravy (14. května 2024, Kraj Vysočina)

Minibusem je možné se svézt mezi Svitavami a Opatovem, Opatovcem, Dětřichovem, Koclířovem, Kamennou Horkou, Hradcem nad Svitavou, Radiměří a Vendolím. Provoz pouze v rámci Svitav nebude možný, protože #ZkusBus nemá plnit roli městské hromadné dopravy či konkurovat svitavskému Senior Taxi. Posláním nové individuální služby je zajistit obyvatelům okolních obcí snadnou cestu do regionálního centra za lékařem, na úřad, nákupy a další aktivity. Pokud se provoz osvědčí, chce Pardubický kraj tuto formu dopravy nabídnout i do dalších částí regionu.

Oficiálního spuštění nové služby na Svitavsku přijel osobně podpořit i ministr dopravy Martin Kupka. Ten je dlouhodobě známý jako zastánce alternativních forem dopravy. "Je to důležitý krok v rámci celé České republiky. Poptávková doprava výrazně vychází vstříc uživatelům. Od podobných služeb si na celostátní úrovni slibujeme snížení nákladů i mnohem lepší naplnění potřeb veřejnosti," řekl Kupka. Že #ZkusBus není a nebude klasické taxi, ale doplněk k oficiální veřejné dopravě, potvrzuje i to, že v minibusu budou s vámi další cestující. Ti se v daný čas a požadovaném směru budou také potřebovat někam dostat. Chytrý algoritmus bude vždy vypočítávat tu nejefektivnější trasu, abyste se cestující dostali pohodlně, bezpečně a rychle tam, kam mají namířeno.


Mapa rozsahu obslužnosti přes #ZkusBus (nedatováno, Kraj Vysočina)

"Technologie CITYA už více než rok a půl úspěšně funguje v Říčanech u Prahy a v obcích okolo Říčan. Během našeho působení jsme tam odvozili desítky tisíc cestujících s průměrnou obsazeností čtyři až šest míst a průměrným hodnocením jízd pět hvězdiček z pěti. Z dat zároveň vidíme, že jsou naše služby nejvíce oblíbené u rodičů s dětmi. Na skvělé výsledky z Říčan chceme navázat i na Svitavsku. Z naší dopravní analýzy nám vyšlo, že Svitavy jsou pro spuštění operativní veřejné dopravy v Pardubickém kraji skvělý začátek," doplnil následně CEO CITYA Dominik Janík.

Společnost Busline dodává do projektu vozidlo s řidičem. "V okolí Svitav nasazujeme vozidlo Ford Turneo. Kromě místa pro řidiče má sedm sedadel pro cestující. Auto je vybaveno klimatizací, z obou stran pojízdnými dveřmi, otočnými sedadly, prostorným kufrem pro kočárek, dětskou sedačkou a dalšími věcmi zpříjemňující komfortní jízdu. Značnou výhodou pro nás je, že řidič nemusí být držitelem řidičského oprávnění skupiny D, stačí mu pouze klasické B a průkaz taxislužby," upřesnil pak zástupce dopravce Jakub Hanzlík. Odbavení probíhá zcela mimo řidiče, který od zákazníků nepřijímá žádné peníze. „Vše si objednává cestující přes aplikaci, v autě není žádný odbavovací systém a řidič se může plně soustředit na řízení," uzavřel Hanzlík.


Cestujícím bude zatím sloužit Ford Turneo (14. května 2024, Kraj Vysočina)

Vysočina teď

zdroj: http://www.jihlava-city.cz/

zdroj: http://www.jihlava-city.cz/

Počasí Jihlava - Slunečno.cz

Redakce Jihlava:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- vysocina@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!